Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii vihervasemmistoa sanoutumaan irti pakkopalautusten vastustamisesta. Kärnä on huolissaan Jyväskylän vastaanottokeskuksen tämän päivän tapahtumista.

Kärnä ohjaa sanansa erityisesti Touko Aallolle, jonka kotipaikka Jyväskylä on.

Mielenosoittajat olivat puoliltapäivin kokoontuneet estämään poliisin toiminnan vastaanottokeskukselle, mikä johti tuntien mittavaan poliisioperaatioon. Poliisipartio tuli paikalle suorittamaan maastapoistamistehtävää eli niin sanottua pakkopalautusta, kun mielenosoittajat saartoivat partion poistettavien asuntoon.

Lue lisää: Tilanne päällä jo tunteja: Vielä lisää poliiseja kutsuttu Jyväskylän vastaanottokeskukselle

Poliisi joutui lopulta turvautumaan kaasuun tilanteessa, joka jatkui lähes iltaseitsemän korville. Kaksi otettiin paikalta kiinni. Poliisi sai lopulta kuljetettua pois paikalta myös maastapoistamispäätöksen saaneet. Lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistetaan maasta, elleivät he lähde vapaaehtoisesti.

Lue lisää: Poliisi turvautui lopulta kaasuun vastaanottokeskuksella: ”Kimppuun käytiin”

–Olen erittäin huolissani Jyväskylän tapahtumista. Virkavallan kunnioitus on vähentynyt eikä tilannetta ainakaan helpota se, että niin vihreiden Touko Aalto kuin vasemmiston Li Anderssonkin ovat julkisesti kertoneet hyväksyvänsä laillisten pakkopalautusten vastustamisen. Herää kysymys, uskooko Suomen vihervasemmisto oikeusvaltioon vai anarkiaan? Kärnä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Todella järkyttävää ja tuomittavaa. Tämäkö on sitä ”kansalaistottelemattomuutta”, jonka vihervasemmisto hyväksyy? Kärnä jatkoi Twitterissä.

Aalto on sanonut ymmärtävänsä kansalaistottelemattomuutta pakkopalautettavien kohdalla. Vihreät vastusti näkyvästi pakkopalautuksia jo kevään kohuttujen palautuslentojen yhteydessä silloisen puheenjohtajan Ville Niinistön johdolla. Samat lennot tuomitsi myös Li Andersson, joka totesi tuolloin, että ”näin ei oikeusvaltio voi toimia”.

Oikeusvaltiosta puhuu myös Kärnä, jonka mukaan tilanne Suomessa on eskaloitumassa ja ”poliitikkojen tulisi nyt yhdessä kantaa vastuuta oikeusvaltiosta ja sen periaatteiden kunnioittamisesta”.

– Muussa tapauksessa asiat lähtevät käsistä kuin nappi housuista. Läntisissä demokratioissa omasta ideologiasta poikkeava lainsäädäntö muutetaan vain parlamentarismin kautta. Tällaista anarkiaa ei missään tapauksessa voi hyväksyä. Touko Aallon erityisesti tulisi olla huolissaan; tapahtuuhan tämä hänen kotikaupungissaan, Kärnä sanoo tiedotteessa.

–Vaadin vihervasemmistoa irtisanoutumaan tällaisesta ja ilmoittamaan kannattajilleen, että lakia on noudatettava ja viranomaisten on annettava tehdä työnsä, Kärnä kirjoittaa blogissaan.

Lue myös:

Mittava operaatio vastaanottokeskuksella ohi: Kaksi otettiin kiinni

Saarrettu poliisi sai vahvistuksia: ”Taktisista syistä ei vielä tulla ulos”

Poliisilla on saartajiin neuvotteluyhteys Jyväskylän vastaanottokeskuksella

Poliisi: Poliisipartio joutui hälyttämään apua vastaanottokeskukselle – mielenosoittajat estivät karkotuksia Jyväskylässä