Viron sosialistinen neuvostotasavalta kävi 1980-luvulla ankaraan hyökkäykseen Suomen televisiosta saatuja vaikutteita vastaan. Siellä oltiin hyvin huolissaan läntisistä elokuvista, tv-sarjoista ja jopa mainoksista, jotka vyöryivät suomalaisista lähettimistä Viron pohjoisosiin läpi rautaesiripun.

Yhdeksi erikoisimmista vastapropagandan kohteeksi suljetussa etelänaapurissa nousi K-kauppojen lihatiskien runsautta mainostanut "K-kaupan Väiski". Viron kommunistijohtajat väittivät, että tiskeillä näkynyt liha oli muovia tai vaikka se olisi ollut oikeaa, siihen ei suomalaisilla ollut varaa.

Samaan aikaan Virossa oli pulaa elintarvikkeista, kun kylmän sodan varustelukilpa oli kuumimmillaan ja Neuvostoliiton talous luhistumaisillaan. Lihatiski näytti Viron kansalaisten silmissä kadehdittavalta ja Väiskistä tuli eräänlainen tv-sankari pihveineen ja kotletteineen.

Virolaisten suhtautumisesta K-kaupan Väiskiin kertoi sunnuntai-iltana TV1:ssä näytetty virolaisdokumentti Disko ja ydinsota (ohjaus Jaak Kilmi). Erikoisin K-kaupan Väiskiin eli Väinö Purjeeseen liittyvä tieto ohjelmassa oli se, että paikallinen hallinto väitti hänen olleen tv-herkkuineen Yhdysvaltain salaisen palvelun miehiä.

Uusi Suomi tavoitti tänään Väinö Purjeen puhelimitse kommentoimaan vanhaa tarinaa. Itse ohjelmaa hän ei ollut eilen nähnyt.

- Joo, se sai alkunsa yhdestä puoluekokouksesta, jossa joku äänekäs oli ihmetellyt, että miksi pienessä Suomessa on kaikkea, lihaa ja hedelmiä. Puheenjohtaja sanoi, että tämä kaikki on CIA:n rahoittamaa propagandaa, Purje naurahtaa.

Nyt jo kunniakkaan 81 vuoden iän saavuttanut Purje muistelee myös, kuinka hänet 1990-luvulla kutsuttiin vapautuneeseen Viroon tv-kokkiohjelmaan tekemään. Ajat olivat muuttuneet, mutta maine tunnettiin.

- Tein yhdeksän ohjelmaa mainostelevisioon, hyvin virkeältä kuulostava mies sanoo.

Sunnuntaina nähdyssä dokumentissa näytettiin myös harvinainen neuvosto-Viron ex-johtajan Karl Vainon haastattelu, jossa hän pohti Suomen tv:n haitallisia vaikutuksia entisessä Neuvostoliitossa. Hän puuhasi aikoinaan muun muassa satojen metrien korkuista teräsverkkoa Viron rannikolle tv-signaalia estämään.

Teräsverkkosuunnitelma jäi toteutumatta. Neuvostoliitto hajosi ja Viro sai itsenäisyytensä takaisin vuonna 1991.