Kesko otti valikoimiinsa kuoritun ja muoviin pakatun sipulin. Keskon osto- ja myyntijohtaja Kenneth Forsman yllättyi kuoritun sipulin saamasta kovasta palautteesta sen jälkeen, kun hän kertoi tuotteesta Twitterissä.

– Kyllä yllätti. En pyrkinyt uutuustuotteesta tiedottamisellani provosoimaan tai suututtamaan ketään, Forsman kommentoi Uudelle Suomelle.

–Koko Twitter-viestintäni kantavana ajatuksena on nostaa esille positiivisia asioita hedelmä- ja vihannesryhmään liittyen ja näin edistää terveellisten kasvisten käytön lisäämistä. Toki myös samalla nostaa esille K-ryhmän asiakkaita mahdollisesti kiinnostavia K-ruokakauppojen uutuustuotteita, hän kertoo.

Forsmanin twiitti kuoritusta sipulista sai useita kriittisiä reaktioita.

–Nyt loppu itku! Helppokäyttöinen uutuus nyt K-kaupoissa. Huuhtele, leikkaa, kokkaa ja nauti, Forsman kirjoitti.

Moni arvosteli nimenomaan muoviin pakkaamista. Tässä muutama poiminta närkästyneistä reaktioista:

–Eikö suunta voisi olla pois muoviroskasta? Sipulilla on oma biohajoava suojapakkaus eli sen oma kuori.

–Eihän tässä ole mitään järkeä. Säästät enimmillään kaksi sekuntia aikaa hirveän roska- ja saastemäärän hinnalla. Haloo.

–Kesko ilmeisesti haluaa nyt eroon vastuullisen kaupan leimastaan?

Forsman korostaa, että tuotteessa on kierrätettävää muovia, ja muistuttaa, että myös kuorimattomat sipulit pakataan muoviin.

–Kuorittu sipuli pakataan pahviselle pakkausalustalle ja ainoastaan tuotteen kääre on kierrätettävää muovia, aivan samaan tapaan kuten muissakin sipulipakkauksissa. Toisin sanoen tuotteen pakkaaminen tehdään kuluttajan puolesta pakkaamolla aivan kuten muovisessa verkkopussissakin olevan sipulin kohdalla, Forsman kertoo.

–Ajatus edellisen takana oli, että suurin osa kuluttajista pakkaa irtosipulinkin hedelmä-ja vihannesosastolla kertakäyttöiseen muovipussiin estääkseen voimakkaan tuoksun ja irtokuorien leviämisen muihin elintarvikkeisiin. En arvannut, että yleisesti pakatuissa hedelmissä ja vihanneksissa – kuten sipuleissa – käytössä oleva pakkausratkaisu aiheuttaisi tämän laajuisen kohun, hän toteaa.

Miksi päädyitte Keskossa myymään kuorittua ja muovitettua sipulia?

–K-ruokakaupat asiakkaineen ovat erittäin innokkaita kokeilemaan uutuuksia ja erilaisia tuotteita. Kysyntää tyydyttääksemme pyrimme jatkuvasti kokeilemaan monipuolisesti erilaisiakin tuotteita jo olemassa olevan valikoiman rinnalla. Yksi keskeisistä trendeistä hedelmät ja vihannekset -tuoteryhmässä on tällä hetkellä helppokäyttöisyys. Kuoritun sipulin osalta ajattelimme, että myös Suomessa saattaisi olla kysyntää tämän kaltaiselle tuotteelle erityisesti kiireisen kuluttajan arkea helpottamaan, Forsman vastaa.

Forsmanille ehdotettiin Twitterissä sarkastiseen sävyyn, että koko hedelmä- ja vihannesosaston voisi kuoria, ja kääriä muoviin valmiiksi.

Aikooko Kesko myydä muitakin hedelmä- ja vihannesosaston tuotteita kuorittua ja valmiiksi muoviin käärittynä?

–Pyrimme aina tuotesuunnittelussa minimoimaan syntyvän pakkausjätteen, joten myös tulevaisuudessa harkitsemme tarkoin missä määrin muovia käytetään pakkauksissamme. Helppokäyttöisten tuotteiden lanseeraamista tulemme sen sijaan jatkamaan myös tulevaisuudessa asiakaskysynnän pohjalta, Forsman kertoo.

–Monessa tapauksessa tuotteiden käytettävyyden parantaminen on tarjonnut hyvät edellytykset tuotteiden läpilyönnille. Esimerkiksi mangon ja avokadon myynnit ovat viime vuosina moninkertaistuneet syöntikypsien versioiden tultua valikoimiimme. Samoin salaattituoteryhmän myynnissä on tapahtunut selkeää kasvua valikoiman monipuolistuessa heti käyttövalmiilla, pestyillä ja pilkotuilla salaateilla, hän lisää.

Hän korostaa, että K-kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla on tarjolla myös ympäristöystävällisiä pakkausvaihtoehtoja, esimerkiksi kesto- ja paperipussit perinteisen muovipussin rinnalla. Kesko on Forsmanin mukaan halukas laajentamaan biohajoavaan pakkaukseen pakattujen tuotteiden määrää entisestään, jos kulutuskysyntä tukee sitä.