Nykyihmisen ja sukupuuttoon kuolleen neandertalinihmisen geeniperimän samankaltaisuus johtuu todennäköisemmin yhteisistä esi-isistä kuin lajien ristiinlisääntymisestä, todetaan Cambridgen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Tutkimuksesta kertoo BBC.

Tutkimus on ristiriidassa aiempien viime vuosina tehtyjen tutkimusten kanssa. Viime vuosina on alettu omaksua käsitys, jonka mukaan nykyihminen ja neandertalinihminen onnistuivat lisääntymään keskenään.

Cambridgen yliopiston tutkimuksen mukaan lajien DNA:sta yhteistä on noin 1–4 prosenttia. Tämä yhteneväisyys voisi selittyä sillä, että molemmat lajit olisivat saaneet alkunsa eristäytyneestä kantalajista esimerkiksi Pohjois-Afrikasta ja kantaneet saman geeniperimän mukanaan Afrikan ulkopuolelle.

Nykyihmisen ja neandertalinihmisen risteytymiseen on uskottu muun muassa saksalaisen Max Planck -instituutin tutkimuksessa. Instituutin tutkimusten mukaan eurooppalaiset, aasialaiset ja Tyynenmeren alueen ihmiset kantavat neandertalien geenejä, mutta afrikkalaiset eivät. Tämän on katsottu viittaavan siihen, että kaksi ihmislajia lisääntyi keskenään noin 80000 vuotta sitten, jolloin varhaiset ihmiset alkoivat levittäytyä Afrikasta muualle maapallolle.