Saksan poliittinen tunnelma on muuttunut maanantaina aikana. Liittokansleri Angela Merkelin sijaan rapaa saa nyt niskaansa erolla uhannut sisäministeri Horst Seehofer.

Seehofer saa uhkauksensa vuoksi täystyrmäyksen lehdistöltä ja vasemmistopuolueilta, jotka katsovat ministerin uskottavuuden olevan mennyttä, Deutsche Welle kertoo. Vasemmisto vaatii nyt Seehoferin eroa riippumatta siitä, kuinka käy hänen ja Merkelin neuvotteluissa, joissa etsitään sopua hallituksen kriisiin.

– Kuka hyvänsä käyttää vastuutaan maataan kohtaan näin itsekkäästi ei enää kykene hoitamaan ministerintehtäviään, sanoo Saksan vihreiden parlamenttiryhmän johtaja Anton Hofreiter.

– Näin käyttäytyvä [poliitikko] tuhoaa kaiken luottamuksen, joka kansalaisilla on poliittiseen järjestelmäämme, sanoo entinen ulkoministeri, sosiaalidemokraatti Sigmar Gabriel.

Samaten Seehofer saa haukut myös sekä oikeistolaiselta AfD-puolueelta, joka syyttää ministeriä teatterista, että keskustaliberaaleilta, joiden mielestä ministeri käyttää valtaansa epäammattimaisesti ja leikittelee maan kriisillä.

Seehoferin baijerilainen CSU ja sen emopuolue, Merkelin CDU ovat riidelleet hallituksessa turvapaikkapolitiikan kiristämisestä. Seehofer ei ole kelpuuttanut EU-kokouksen päätöksiä, jotka Merkelin mukaan vastaisivat CSU:n vaateisiin. Merkel saikin sunnuntaina puolueväkensä tuen toiminnalleen ja eurooppalaiselle edistysaskeleelle, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Nyt myös Seehoferin puoluetoveri, Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder on ilmoittanut useassa haastattelussa, että CSU ei ole yksimielisesti puheenjohtaja Seehoferin kapinalinjalla.

– Emme halua lähteä hallituksesta emmekä lopettaa yhteistyötä CDU:n kanssa, hän sanoo Deutsche Wellen mukaan.

Jo aiemmin kerrottiin, että CSU:n muu johto puhui sunnuntaina Seehoferin ainakin lykkäämään erotarjoustaan.

Lue lisää:

Hallituskumppaneilta kylmä suihku Angela Merkelille: ”Se tarkoittaisi lähes varmasti hallituksen kaatumista”

Kaatuuko EU:n suunnitelma maihinnousukeskuksista tähän? ”Rikkoisi lakeja”

Eurooppa-neuvosto: Turvapaikanhakijoiden siirtyminen EU-maasta toiseen lopetettava

Sisäministeri Mykkänen: Maihinnousukeskus voisi syntyä nopeasti EU:hun – Pohjois-Afrikan keskuksiin pitkä matka