Kansanedustaja Mikael Jungner (sd.) ottaa kantaa keskusteluun työeläkemaksun korottamisesta. Hänen mielestään työeläkemaksuja pitäisi korottaa ”tämän tai ensi vuoden aikana”.

– Korottaa pitää. Kysymys lienee, koska korotus tehdään. Se on selvää, että tällä nykyisellä tasolla ei voida kestävästi jatkaa, Jungner sanoo Uudelle Suomelle.

Palkansaajakeskusjärjestön SAK:n eläkeasioiden päällikkö Kaija Kallinen sanoi eilen Ylelle, että työeläkemaksuja pitäisi korottaa.

– Nuoret maksavat suuria ikäluokkia enemmän eläkemaksuja, mutta saavat pienemmän eläkkeen, Kallinen sanoi.

Kallinen pelkää, että rahastoituja eläkevaroja käytetään nyt sitä tahtia, että tulevaisuudessa niistä heruu tuottoja aivan liian vähän.

Suomalainen eläkemaksujärjestelmä koki huhtikuussa käänteen, kun työeläkeyhtiöt ilmoittivat käyttävänsä eläkerahastojen tuottoja eläkkeidenmaksuun. Rahastoihin virtaa nyt siis vähemmän suomalaisten rahaa kuin niistä maksetaan ulos.

Jungner muistuttaa, että työeläkejärjestelmä on alusta asti toiminut niin, että aina seuraava sukupolvi on maksanut enemmän kuin edellinen. Suuret ikäluokat maksoivat siis enemmän eläkemaksuja, kuin heitä edeltänyt sukupolvi.

– Suuret ikäluokat tulevat saamaan enemmän eläkettä, kuin mitä he elämänsä aikana ovat eläkemaksuja maksaneet. Mutta näinhän se on kaikkialla maailmassa, Jungner sanoo.

Talouskasvu on Jungnerin mielestä kuitenkin niin heiveröistä, että työeläkemaksujen lykkääminen olisi ymmärrettävää.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei pidä työeläkemaksun korotusta hyvänä tässä taloustilanteessa.

– Eläkkeet turvataan sillä tavalla, että talous kasvaa ja työllisyys on entistä parempi. Mitä enemmän korostamme työeläkemaksuja, sitä myrkyllisempi se on näiden kahden kannalta, EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari sanoi Ylelle eilen.

Jungner kertoo oman ajattelunsa olevan SAK:n ja EK:n välimaastossa.

– Olen SAK:n kanssa samaa mieltä, että kyllä se korottaa pitää, mutta on hyvä neuvotella milloin tämä korotus tapahtuu. Ei sitä kuitenkaan vuosien päähän kannata lykätä, Jungner sanoo.

Jungner kuitenkin sanoo, että työeläkemaksuja pitäisi korottaa jo lähiaikoina eli tämän tai ensi vuoden aikana.

Työeläkemaksun korottamisesta keskusteltiin viime viikolla työeläkevakuuttajien etujärjestön Telan keskustelutilaisuudessa Helsingissä.

Kaikki yhdeksän keskusteluun osallistunutta asiantuntijaa olivat yhtä mieltä siitä, että työeläkemaksuja pitää korottaa.

– Suurin ratkaisua vaativaa asia työeläkkeissä on rahoituksen oikeudenmukaisuus, jota se ei tällä hetkellä ole, SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa totesi keskustelussa.