Ulkopolittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma pitää Saksan toimintaa itsekkäänä, koska se on mukana Venäjän kanssa Nordstream 2 -kaasuputkihankkeessa. Hänen mukaansa meneillään ”” hyvin kiinnostava geostrateginen peli, johon Nordstream on kytkeytynyt”.

–Se on strateginen hanke, jossa on käytännössä tavoitteena kiertää Ukraina. Se on selvästi ollut pitkäaikainen tavoite Putinin hallinnolla. Sillä on tarkoitus myös vaikuttaa EU:n yhtenäisyyteen, ja nimenomaan Saksan uuteen johtajuuteen Euroopassa. Se on tehokas tapa näyttää maailmalle ja Euroopalle, että Saksa loppujen lopuksi ajattelee itseään, Saksa loppujen lopuksi haluaa kauttakulkumaan asetelman kuin olla tällaisen yhtenäisen Euroopan johtaja, joka neuvottelee EU:n puolesta esimerkiksi Ukrainan konfliktia, Vihma sanoi Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä keskustelupaneelissa Suomi Areenassa.

–Ihan alussa kun tämä suunnitelma tuli esiin, Saksassa jotkut johtavat poliitikot sanoivat, että tässä on kyse kaupankäynnistä, että molemmat voittaa ja raha vaihtuu. Hyvin pian tämä argumentti osoittautui Saksan politiikassa kestämättömäksi. Kyllä nyt jo tunnistetaan, että tässä on kyse Ukrainasta ja Euroopasta, hän lisäsi.

Vihmanin mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel kamppailee asiasta maansa sisällä.

–Merkel joutuu tekemään kompromisseja, vaikka selvästi itse hakee tällaista Eurooppalaisempaa linjaa. Tämä on hyvin mielenkiintoinen kamppailu, jota siellä vallasta käydään, Vihma kertoi.

–Nordstream-putki – Laatulehtien tietojen mukaan Merkel sitä vastustaa, mutta ei silti tule sillä julkisuuteen, hän totesi.

Nordstream 2 -kaasuputkea suunnitellaan Venäjän Viipurista Saksan Greifswaldiin.