Egypti, Albania, Marokko, Tunisia ja Algeria ovat ilmoittaneet, etteivät ne suostu niin sanottujen turvapaikanhakijoiden maihinnousukeskusten perustamiseen alueelleen.

–EU:n keskukset maahanmuuttajille Egyptissä rikkoisivat maamme lakeja ja perustuslakia, Egyptin parlamentin puhemies Ali Abdel Aal kommentoi saksalaiselle Weld am Sonntag –lehdelle.

Aal huomauttaa, että Egyptissä on jo nyt 10 miljoonaa pakolaista Syyriasta, Irakista, Jemenistä, Palestiinasta, Sudanista ja Somaliasta.

–Egyptin kapasiteetti on jo käytössä, hän sanoo.

Myös Italia ja Ranska riitelevät maihinnousukeskuksista. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti uutistoimistojen mukaan perjantaina, ettei niin sanottuja maihinnousukeskuksia tulla perustamaan Ranskaan, vaan maihin, joihin turvapaikanhakijat tai maahanmuuttajat saapuvat ensimmäiseksi EU:n alueella. Italian pääministerin Giuseppe Conten mukaan tämä ei vastaa sitä, mitä huippukokouksessa sovittiin.

Alun perin EU-johtajat puhuivat keskusten perustamisesta mahdollisesti vain Pohjois-Afrikkaan. Pakolaisjärjestö UNCHR ilmoitti kuitenkin toivovansa, että keskuksia voidaan pystyttää meren molemmin puolin eli myös Eurooppaan.

Lisää aiheesta:

Kai Mykkänen Angela Merkelin kirjeestä: ”Saksan maali on nyt etelän suunnalla”

Italian hallituksessa riita maahanmuuttajista: ”Tämä ei ole hyvyyttä vaan inhimillisyyttä”

Italia ja Ranska ajautuivat jo uuteen sanasotaan maahanmuuttajista – Matteo Salvini: ”Odotan tekoja”

Sisäministeri yllättyi EU-johtajien sovusta: Afrikan maihinnousukeskukset ”monen mutkan takana”

EU pääsi sopuun: Turvapaikanhakijoille maihinnousukeskuksia Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan