Toiveet suurmoskeijan rakentamisesta Helsinkiin eivät murenneet Jan Vapaavuoren (kok.) valtavan äänivyöryn myötä, sanoo moskeijahankkeen puuhanainen Pia Jardi. Kokoomuksen vaalivoiton myötä Vapaavuori on nousemassa Helsingin ensimmäiseksi pormestariksi. Vaalien alla Vapaavuori ilmoitti vastustavansa hanketta ehdottomasti, riippumatta sen rahoittajasta.

LISÄÄ AIHEESTA: Jan Vapaavuori tiukkana: Vastustan suurmoskeijaa riippumatta rahoittajasta – alustoja ”epäterveille ilmiöille”

Helsingin kaupunki käsittelee parhaillaan suurmoskeijan tonttivaraushakemusta.

– Jos ei Jan Vapaavuoresta tule Helsingin diktaattoria, niin ei murskannut toiveita. Mutta jos tulee, niin sitten tietysti täytyy harkita uudelleen, Jardi nauraa Uuden Suomen haastattelussa.

– Mutta kyllä Helsingissä tähän päivään asti on toiminut demokratia ja päätöksentekijöitä on monta muutakin. Päätökset tehdään jatkossakin normaalin päätöksentekokanavan kautta, eikä se ole yksi henkilö, joka siitä päättäisi. Eiköhän me luoteta päätöksentekokoneistoon tässä asiassa, hän jatkaa.

Suurmoskeijahankkeen käsittelyä varten Helsinki pyytää myös ulkopuolisia arvioita muun muassa hankkeen vaikutuksista suomalaisiin muslimiyhdyskuntiin sekä hankkeen rahoituksesta. Helsingin kaupunki on kertonut, että hankkeesta on palautettu jo siirtolaisinstituutin johtajan Tuomas Martikaisen ja Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Teemu Pauhan lausunto.

LISÄÄ AIHEESTA: Tutkijoiden lausunto Helsingin suurmoskeijasta valmis – julkaistaan vasta kuntavaalien jälkeen

Jardi ennakoi, että lausunto voisi sisältää seikkoja, jotka hankkeen taustahahmoille ovat tuttuja, mutta eivät välttämättä laajemmalle yleisölle.

– Kun on paljon puhuttu, että moskeija radikalisoi ja sitten minulla on sellainen käsitys, että Euroopassa se ei ole näin. Radikalisoituminen tapahtuu ihan jossain muualla kuin moskeijoissa ja moskeijat ovat monta kertaa yhteisön tukikin. Sitä tapahtuu yksittäisten ihmisten kodeissa ja netin palstoilla, toteaa Jardi.

– Nyt jos ajattelee tätä Tukholman tapaustakin, niin jostain luin naapurin lausunnon, että tekijä vietti hyvin railakkaa elämää: ryyppäsi ja rällästeli. Ei ole kauhean islamilainen toimintamalli.

Pääkaupunkiseudun nykyisten kellarimoskeijoiden ongelmana Jardi pitää sitä, että ne usein edustavat vain jotakin tiettyä etnisyyttä.

– Suurin osa Helsingissä olevista kokoustiloista on somalitaustaisia. Ei siellä ole meikäläisen lapsille, jotka eivät puhu somalia, mitään tarjottavaa. Se on meillä ollut tässä moskeijahankkeessa lähtökohta, että saataisiin yksi moskeija, joka ei olisi johonkin kansallisuuteen sidottu, toteaa Jardi.

Tämä tarkoittaa hänen mukaansa myös sitä, että moskeijan pääkieli olisi suomi.

– Se on minusta tosi tärkeää. Ja se on myös psykologinen juttu, että kun ollaan Suomessa, niin yksi kaikkia yhdistävä kieli on suomi.

LUE SEURAAVAKSI:

Vapaavuori tyrmää suurmoskeijan IS:ssä – Moskeijahankkeen Pia Jardi: Helsingissä toimii demokratia

Jan Vapaavuorelle aivan hirveä äänivyöry: ”Helsingin pormestari”

Hillittömän äänivyöryn saanut Jan Vapaavuori: ”Mykistävää”

Moskeijahankkeen vetäjä: ”Muslimit ovat epäilyksenalaisia jo etukäteen”

Suurmoskeija epäilyttää maahanmuuttajapoliitikkoja: ”Muslimina tulee ikävä tunne tästä jaottelusta”