Taloustutkimuksen tuore mielipidemittaus ennakoi tiukkaa vääntöä eurovaalien alkavalla viimeisellä kampanjaviikolla.

Tutkimuksen mukaan sekä keskusta että SDP putoaisivat kahteen paikkaan Euroopan parlamentissa, kun taas RKP ja Vasemmistoliitto pitäisivät edustajapaikkansa.

Haastattelujen kohderyhmä on Euroopan parlamentin vaaleissa 2009 äänioikeutettu väestö Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Vaasan ja Ahvenanmaan maakunnan vaalipiireissä.

Taloustutkimuksen mittaus osoittaa selvästi kuinka pienillä eroilla Suomen kaksi viimeistä eli 12. ja 13. meppipaikka eurovaaleissa ratkaistaan.

Viimeisissä kahdessa meppipaikassa on viiden puolueen lisäksi käytännössä kiinni yhteensä noin parikymmentä ehdokasta kokoomuksesta kristillisdemokraatteihin eli lopulliset ratkaisevat äänimääräerot voivat olla vain muutamia kymmeniä ääniä, kuten puolueiden eurovaalistrategitkin jo huokaavat.

Taloustutkimuksen mittauksen mukaan 13. paikka menisi RKP:lle, mutta vain erittäin niukalla 7500 äänen erolla siinä seuraavaksi lähimpänä kiinni olevaan eli Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien vaaliliittoon.

RKP saisi Taloustutkimuksen mukaan paikan 93500 äänellä.

KD-PerSu-vaaliliitto sai tutkimuksen mukaan ensimmäisen meppinsä yhteensä 172 000 äänellä. Vaaliliiton toista paikkaa varten suhdeluku olisi puolet siitä eli 86000 ääntä. Se tarkoittaa, että ennen eurovaalien viimeistä kampanjaviikkoa, puntit ovat käytännössä tasan vaaliliiton ja RKP:n välillä.

Vasemmistoliitto saattaa pitää meppinsä

Taloustutkimuksen tutkimukseen sisältyy myös monet arvioitsijat yllättävä tulos siitä, että Vasemmistoliitto pitäisi meppipaikkansa, vaikka sen julkkismeppi Esko Seppänen jääkin europarlamentista pois.

Tulosennakointi perustuu siihen, että Vasemmistoliitto kerää yhdeksän prosentin kannatuksella 131000 ääntä, ja sillä meppipaikka irtoaisi reilusti. Vasemmistoliiton nousukkaisiin vaaleissa kuuluu muun muassa nuori Jussi Saramo.

Taloustutkimuksen luvuissa Keskusta ja SDP putoisivat kahteen paikkaan. Tutkimus laski sekä Keskustan että SDP:n kannatukseksi eurovaaleissa 17 prosenttia

Keskustan kolmannen meppipaikan suhdeluku on 85333 ääntä, SDP:llä 84333 ääntä. Siten ne jäisivät noin 10000 ääntä RKP:n paikasta eli myös hiukan enemmän kuin KD-PerSu-vaaliliitto.

Vihreät ovat Taloustutkimuksen mittaamalla 13 prosenttia kannatuksella kiinni kahdessa meppipaikassa. Vihreiden äänimäärä mahdollistaisi toisen mepin 98500 äänen suhdeluvulla.

Myös Taloustutkimuksen ennakoi kokoomukselle neljää paikkaa 25 prosenttia kannatuksella. Neljäs paikka tulisi kokoomukselle suhdeluvulla 94265 ääntä eli hiukan ohi RKP:n.

RKP:n osalta arvio perustuu haastattelututkimukseen ja muiden puolueiden osalta Taloustutkimuksen muihin, omiin tutkimuksiin. Otanta oli 5000 henkilöä ja tutkimus tehtiin 19.5. - 26.5. välisenä aikana.