Tuhannet suomalaiset ovat viime vuosina keränneet trendikkäitä tuloja, joista eivät ole ilmoittaneet verottajalle.

Osalla suomalaisista on tänään tiistaina viimeinen päivä palauttaa täydennetty veroilmoitus. Osalla takaraja on viikon kuluttua.

Tuhannet suomalaiset ovat viime vuosina keränneet muhkeitakin tuloja antamalla asuntonsa lyhytaikaiseen, niin sanottuun airbnb-vuokraukseen. Myös bitcoineilla ja muilla kryptovaluutoilla on tienattu isoja summia.

Näitä trendikkäitä ansaintatapoja yhdistää se, että monet ovat jättäneet tulonsa ilmoittamatta veroilmoituksessaan. Siitä ei ole usein seurannut mitään, koska verottaja ei ole päässyt tulojen jäljille.

Tilanne on muuttunut. Verottaja on ruvennut tarkkailemaan airbnb- ja bitcoin-tuloja eri keinoin ja tehnyt niistä jopa veropetosilmoituksia poliisille.

Kun Verohallinto analysoi viime vuonna 10 000 bitcoin-lompakkoa, paljastui, että tuotot oli jätetty ilmoittamatta ainakin 500 tapauksessa. Muutama tapaus päätyi rikospoliisin tutkintaan.

Lyhytaikaista vuokraamista koskeneessa Verohallinnon selvityksessä kävi ilmi, että joka kolmas suomalainen airbnb-vuokraaja ei ilmoita verottajalle vuokratuloistaan. Verohallinto tunnisti vuosilta 2015–16 1900 suomalaista, jotka eivät maksaneet vuokratuloistaan pääomatuloveroa.

Kaikkiaan verottaja löysi yli 6 000 suomalaista, jotka saivat airbnb:n kautta vuokratuloja vuosina 2015–16. Heistä 4 240 eli noin kaksi kolmasosaa oli ilmoittanut tuloista asianmukaisesti.

Tänä keväänä verottaja on antanut selkeät ohjeet siitä, kuinka kryptovaluutta- ja airbnb-tulot kuuluu ilmoittaa.

Kryptovaluuttaohjeet:

1) Tee veroilmoitus verkossa.

Tee täydennykset veroilmoitukseen osoitteessa vero.fi/veroilmoitus. Voit ilmoittaa virtuaalivaluuttatulot verkkopalvelussa kohdassa "Muut pääomatulot". Ilmoita louhinnasta saadut tulot kohdassa "Muut ansiotulot".

2) Älä lähetä paperisia erittelyjä virtuaalivaluuttatapahtumista veroilmoituksen mukana.

Säästä virtuaalivaluutoilla tehdyt hankinta- /osto- ja myyntidokumentit itselläsi. Verohallinto pyytää muistiinpanoja tarvittaessa. Muistiinpanoja on säilytettävä kuusi vuotta verotusvuoden päättymisestä.

3) Tulot verotetaan joko pääomatulona tai ansiotulona.

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan kokonaan pääomatulona. Louhinnassa saatu tulo verotetaan kokonaan ansiotulona. Virtuaalivaluutan arvona käytetään sen vaihtokurssia käytön tai louhinnan hetkellä.

4) Toimi ajoissa.

Vältä työläs jälkiselvittely ja ikävät seuraamukset ilmoittamalla tiedot veroilmoituksella ajallaan. Verohallinto seuraa ja valvoo myös virtuaalivaluuttakauppojen ilmoitustietoja. Tämänkaltaisiin uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta, mutta usein on kysymys siitä, ettei ilmoittaja tiedä, mitä kaikkea kuuluu ilmoittaa. Verohallinto kohdistaa verovalvontaa tehostetusti niihin toimijoihin, joiden ilmoituksissa havaitaan puutteita. Valvonnassa hyödynnetään käytössä olevia vertailutietoja.

Airbnb-ohjeet:

1) Tee veroilmoitus verkossa.

Verkkopalvelussa voit ilmoittaa 20 vuokralaisen tiedot. Jos vuokralaisia on enemmän, ilmoita tiedot "Lisätietoa" -laatikossa.

2) Älä lähetä erittelyjä vuokralaisista erillisillä papereilla veroilmoituksen mukana.

Säästä asunnon vuokraamiseen ja vuokralaisiin liittyvät dokumentit itselläsi. Muistiinpanoja on säilytettävä viisi vuotta verovuoden päättymisestä. Verohallinto pyytää muistiinpanojasi tarvittaessa.

3) Saat vähentää verotuksessa tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut.

4) Asunnon satunnainen vuokraaminenkin saattaa vaikuttaa asunnon verovapaaseen myyntiin.