Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) esittää vastaanottokeskukseen kurssikoetta suomalaisen yhteiskunnan peruskurssista.

Nykyisin vastaanottokeskuksissa jokaisen yli 16-vuotiaan turvapaikanhakijan on suoritettava suomalaisen yhteiskunnan peruskurssi. Kurssin tarkoituksena on perehdyttää hakija suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen toimintakulttuurin. Kurssin suorittamisen jälkeen turvapaikanhakija allekirjoittaa kurssitodistuksen, jossa hän sitoutuu noudattamaan suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjä.

”Kurssille osallistuminen ei kuitenkaan yksin riitä vaan on tarpeen myös varmistaa, että kurssin opetukset on sisäistetty. Tämän takia haluamme pilotoida valtion vastaanottokeskuksissa tietokonepohjaisen kurssikokeen”, Mykkänen sanoo tiedotteessaan.

Tiedot kurssista merkittäisiin Mykkäsen mukaan automaattisesti järjestelmiin, joten se myös helpottaisi vastaanottokeskusten työntekijöiden valvontaa.

Lisäksi Mykkänen kertoo, että suomalaisen yhteiskunnan peruskurssille sisällytetään jatkossa joulukuussa 2018 valmistunut Oulun vastaanottokeskuksen sekä poliisihallituksen ja poliisiammattikorkeakoulun yhteisessä Turva -hankkeessa tuottama videosarja, joka kertoo perusoikeuksista, rikoslaista ja rikosten seuraamuksista turvapaikanhakijoille.

”Uusien Turva-videoiden keskimääräiset katseluajat Youtubessa kertovat, ettei viesti välttämättä mene perille. Kurssikokeella voitaisiin jatkossa varmistaa, että tunneilla on oltu hereillä, materiaalit on luettu tai videot katsottu. Täytyy olla päivänselvää, ettei esimerkiksi alle 16-vuotias voi koskaan antaa lain mukaan suostumusta seksuaaliseen kanssakäymiseen aikuisen kanssa, vaan se on aina rikos, josta seuraa vakavat seuraamukset”, hän kommentoi.

”Vastaanottolakia ja ohjeistuksia on päivitettävä myös niin, että kurssin suorittamisen velvoittavuutta ja kattavuutta lisätään edelleen nykyisestä. Jokaisen turvapaikanhakijan on suoritettava kurssi heti Suomeen tulonsa jälkeen. Kurssikoepilotin kokemuksia voidaan hyödyntää jatkossa myös esimerkiksi pysyvän oleskeluluvan tai Suomen kansalaisuuden myöntämisprosessin kehittämisessä”, Mykkänen jatkaa.

Mykkäsen esitys pilotista sisältyy sisäministeriön lisätalousarvioesitykseen. Sisäministeriö on lisäksi päivittämässä kansalaisuuslakia vuonna 2020.

”Tämä ei tietenkään ratkaise kaikkea, mutta varmistamalla, että opetukset on tosiaan ymmärretty, meillä on parempi perusta kohdentaa järeitä toimia niille henkilöille, jotka eivät noudata sääntöjä”, Mykkänen sanoo.

Lisää aiheesta:

Kansalaisuus pois raiskaajilta? Tutkija selvitti montaako koskisi

Sisäministeri Mykkänen: Tämä lakiesitys on ”tärkein ratkaisemaan kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kysymystä”

Siniset vaatii: Eduskunnan toimittava nyt – paikka poistaa kansalaisuus törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneiltä