Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esittää, että hallitus korvaisi kaavailemansa bensan ja dieselin veronkorotukset polttoturpeen veroedun poistolla. Hän laskee, että fossiilisia polttoaineita koskevan päästöverotuksen ulottaminen turpeeseen tuottaisi valtiolle suunnilleen saman verran kuin kaavailut bensan ja dieselin veronkorotukset.

”Turpeenpolton päästöt vastaavat koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöjä. Polttoturpeen veronkorotus aiheuttaisi selvästi vähemmän kipua suomalaisille, mutta olisi suurempi ilmastoteko kuin bensaveron korotus”, Mykkänen toteaa tiedotteessaan.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi torstaina maankäyttöraportin, jonka mukaan turvemaita olisi suojeltava. Turpeen polton ja turvetuotantoalueiden päästöt muodostivat vuoden 2017 laskujen mukaan yli 13 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Valtiovarainministeriön mukaan turpeen verotuki oli tänä vuonna suuruudeltaan 189 miljoonaa euroa.

Lue myös: Ympäristöministeri Mikkonen: IPCC:n viesti on selvä – Keinot otettava pikaisesti käyttöön Suomessakin

Mykkäsen mukaan Suomen on kyettävä luopumaan polttoturpeesta vuoteen 2035 mennessä tai lupaus hiilineutraalista Suomesta 2035 on mahdoton.

”Polttolaitoksia korvaavat keinot kaukolämmön tuottamiseen ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti ja nyt kannattaisi antaa verotuksella selvä viesti energiayhtiöille, mihin kannattaa satsata. Turpeen käytön korvaaminen olisi yhdessä jo säädetyn hiilikiellon kanssa seuraavan 15 vuoden jaksolla merkittävin ilmastoteko”, hän visioi.

Mykkänen huomauttaa, että enemmistö hallituspuolueista kannatti vielä ennen vaaleja turpeen polton alasajoa. Uusi hallitusohjelma ei hänen mukaansa taipunut keskustan painostuksesta edes siihen, että polttoturve maksaisi samaa päästöveroa kuin muutkin saastuttavat lämmityspolttoaineet.

”Vielä ei ole liian myöhäistä tehdä järkiratkaisua, sillä hallitus voisi huomioida ehdotuksemme jo lähestyvässä budjettiriihessä”, Mykkänen sanoo.

Rinteen hallitusohjelmassa on kirjattu, että ”fossiilisten polttoaineiden verotusta korotetaan kuluttajahintojen ennustetun nousun mukaisesti 250 miljoonalla eurolla vaalikauden aikana. Vaikutus pienituloisille otetaan huomioon tuloverotuksen ja etuustasojen muutoksilla.”

Lue lisää: Antti Rinteen 730 miljoonaa euroa: Näin suomalaisilta kerätään lisää veroja

Turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan hallitusohjelman mukaan vuoteen 2030 mennessä. Hallituspuolueet arvioivat turpeen energiakäytön päättyvän 2030-luvun aikana muutenkin, kun päästöoikeuden hinta nousee. Turve säilyy huoltovarmuuspolttoaineena. Turpeen luopumista varten perustetaan laajapohjainen työryhmä. Tämä oli keskustan vaatimus.

Lue myös: ”Punamultahallituksella on budjettipöydissä näytön paikka”