Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) arvioi, että Euroopan unionin ulkopuolinen turvapaikanhakijaleiri tai niin sanottu karkotuskeskus on vaikea toteuttaa niin, että ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin.

–EU:n ulkopuolella olevia palautuskeskuksia on vaikea toteuttaa niin, että ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin meidän edellyttämällämme tavalla, hän totesi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

–Mielestäni pitäisi siirtyä järjestelmään, jossa otetaan suoraan pakolaisleireiltä haavoittuvammassa asemassa olevia ihmisiä, Mykkänen jatkoi.

EU:n ulkopuolisen leirin ideana on vähentää Euroopan houkuttelevuutta ja turvapaikanhakijoiden määrää EU-alueella siirtämällä ainakin hylätyn päätöksen saaneet turvapaikanhakijat leirille unionin ulkopuolelle. He olisivat leirillä kunnes karkotus pantaisiin toimeen.

Eurooppalaisissa keskusteluissa ovat uutistoimisto Reutersin mukaan olleet mukana ainakin Saksa, Hollanti ja hyvin maahanmuuttokriittisen oikeistohallituksen johtama Itävalta. Sekä Tanska, jonka pääministeri Lars Lokke Rasmussen keskusteluista tanskalaismedialle kertoi.

Mykkänen korosti, että kyseessä on suunnitelma, eikä asiasta ole tehty vielä konkreettisia ehdotuksia tai päätöksiä.

–Mitään ehdotusta ei ole tehty, ei (EU:n oikeus-ja sisäasioiden) neuvostossa eikä kahdenvälisesti. Kyse on suunnitelmasta. Tällä hetkellä voi vain nähdä, että se on vaikea toteuttaa. Samaan aikaan on olemassa objektiivinen haaste, että palautuksia on erittäin vaikea toteuttaa. Lähden itse siitä, että jos henkilö lainvoimaisen kielteisen päätöksen saa, se tarkoittaa sitä, että Euroopasta täytyy poistua. Muuten meidän turvapaikkajärjestelmä romahtaa.

Mykkänen painotti, että jonkinlainen yhteinen eurooppalainen ratkaisu tarvitaan.

–Eurooppalainen ratkaisu tarvitaan joka tapauksessa ja sen päälle seuraavassa vaiheessa tarvitaan ratkaisu, jossa rajan yli tuleva turvapaikanhaku voidaan korvata järjestelmällä, jossa hakijat otetaan suoraan pakolaisleireiltä.

Lars Lokke Rasmussenin mukaan pilottihanke voisi toimia pohjana uudelle eurooppalaiselle turvapaikkajärjestelmälle. Nyt puheissa oleva EU:n ulkopuolinen leiri ei sijaitsi Afrikassa, kuten aiemmin on esitetty, vaan Euroopassa, mutta unionin alueen ulkopuolella.

Tarkoituksena on vähentää turvapaikanhakijoiden määrää Euroopassa ja ylipäätään karistaa Euroopan houkuttelevuutta turvapaikanhaun kohteena. Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät enää voisi jäädä hakemuksen kohdemaahan esimerkiksi valitusprosessien turvin vaan heidät toimitettaisiin leirille.

– Suoraan sanottuna: se [uusi keskus] sijaitsisi maassa, joka ei ole siirtolaisten tai ihmissalakuljettajien lempikohteita, Rasmussen sanoi.

Lue myös: Turvapaikanhakijoille puuhataan suurta säilytyskeskusta EU:n ulkopuolelle – mukana useita maita, idealle tukea Suomestakin