Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayh sanoo olevansa huolestunut siitä, että poliittinen päätöksenteko ja siihen osallistuminen koetaan liian kankeana ja hitaana keinona osallistua.

–Oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia noudattavassa maassa itse kukin meistä voi pyrkiä muuttamaan lainsäädäntöä osallistumalla demokraattiseen päätöksentekoon, ja äänestämällä mieluisiaan näkemyksiä valtaan. Tämä voi kuulostaa tylsältä tieltä, mutta on ollut suomalaisen yhteiskunnan vakauden ja menestyksen perusta, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan .

Hän arvioi, että vaalien lähestyessä ”kaikenlaisille performansseille” voidaan hakea oikeutusta, ja ikään kuin oikotietä asioiden ratkaisemiseen julkisuuden kautta.

Essayah ottaa erikseen kantaa vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen toimintaan ja sitä seuranneeseen keskusteluun. Pennanen poistettiin tiistainaFinnairin koneesta, kun lentokapteeni ei suostunut hänen pyyntönsä olla nousemasta ilmaan pakkopalautettavan kanssa.

–Viranomaisten toiminta perustuu lainsäädäntöön ja ministeriön poliittiseen ohjaukseen. Turvapaikkajärjestelmämme ei toki ole aukoton, ja sitä saa kritisoida, mutta lainrikkomuksiin rohkaiseminen ei ole hyväksyttävää eikä edistä parhaalla tavalla turvapaikanhakijoiden perus-ja ihmisoikeuksien toteutumista, Essayah kommentoi.

–Innokkaimmat olivat vertaamassa Aino Pennasen tekoa jopa rotuerottelun kaataneiden kansalaisoikeusaktivistien tai natsi-hallintoa vastustaneiden kansalaistottelemattomuuteen. Kansalaistottelemattomuudella on historian valossa ollut paikkansa, mutta kaiken laittoman toiminnan perustelu kansalaistottelemattomuudella kuitenkin ontuu, hän jatkaa.

Essayahin mukaan on eri asia diktatuurin keskellä hakea laittomalle toiminnalle moraalista oikeutusta, kuin tehdä kansalaistottelemattomuudesta some-ajan huomiotalouden välikappale.

Vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö ilmaisi tukensa Pennaselle jälleen sunnuntaina.

–Suomen oltava oikeusvaltio, joka takaa oikeusturvan ja antaa hädänalaisille suojaa. Kansainvälinen pakolaisoikeus velvoittaa arvioimaan jokaisen turvan tarpeen sekä varmistamaan että ketään ei lähetetä hengenvaaraan. Näitä periaatteita Suomi rikkoo toistuvasti. Ja se on hyvä syy protestoida, hän tviittasi.

Aikaisemmin sunnuntaina eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) arvioi, että osa protestin puolusteluista on ”mennyt pahasti metsään”.

–Kansalaistottelemattomuudella tarkoitetaan tietoista kieltäytymistä jonkin lain noudattamisesta. Siksikään en voi mitenkään hyväksyä tekoa. Jos jokainen voisi valita mitä lakia ei halua noudattaa, ja saisi siitä palkaksi kansalaisrohkeuden glorian, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä, eduskunnan puhemies kirjoitti.

Lue lisää:

Paula Risikko: ”Jos jokainen voisi valita mitä lakia ei halua noudattaa, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä”

Näkökulma: Pakkopalautusten väärät syytetyt

Myrskyn silmään joutunut Kai Mykkänen: ”Mielenilmaisun vapaus on tärkeä perusoikeus, mutta on tärkeä vetää raja”

Kova ulostulo pakkopalautuksista: ”Suomalaiset eivät enää voi luottaa oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiseen”

Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa