Vihreiden uuden kansanedustajan Maria Ohisalon odotetaan avaavan puolueen puheenjohtajapelin, sanoo entinen puoluesihteeri Panu Laturi. Hänen mukaansa Ohisalo olisi käytännössä varma voittaja, jos hän kisaan lähtisi. Ohisalolla on kuitenkin edessään tiukka pohdinta.

Nykyinen puheenjohtaja Pekka Haavisto on ilmoittanut jättävänsä vihreiden johtotehtävät kesäkuussa, jolloin vihreät järjestää seuraavan puoluekokouksensa. Ohisalon ohella puheenjohtajaspekulaatioissa ovat puheenjohtajuutta jo aiemmilla kerroilla tavoitelleet Outi Alanko-Kahiluoto (5934 ääntä näissä vaaleissa), Emma Kari (6681) ja Krista Mikkonen (6189).

Uusi puheenjohtaja valitaan vihreiden perinteiseen tapaan jäsenäänestyksellä. Se alkaa Laturin mukaan jo toukokuun alkupuolella.

”Uskoisin, että heti pääsiäisen jälkeen nimiä rupeaa tulemaan, ketkä puheenjohtajaksi haluavat. Tilanne on varmasti se, että kaikki odottavat, mitä Maria Ohisalo tekee. Maria tulee pelin avaamaan puheenjohtajakisassa”, sanoo Laturi.

Miksi juuri Ohisalo?

”Hän on ennakkosuosikki.”

”Jos katsotaan hänen vaalitulostaan [11 797 ääntä] ja siten, miten hän onnistui puheenjohtajana välikaudella [kun Touko Aalto jätti puheenjohtajan tehtävät], ja millainen suosio hänellä on puolueen sisällä, niin oma näkemykseni on, että jos Maria Ohisalo lähtee puheenjohtajaskabaan, hän voittaa sen. Se vaikuttaa siihen, lähtevätkö muut mukaan”, Laturi arvioi.

Vaali-iltana yksi vihreä nimi putosi jo puheenjohtajaspekulaatioista, kun Oras Tynkkynen jäi rannalle Pirkanmaan vaalipiirissä. Häntä pidettiin vahvana kandidaattina aina eilisiltaan saakka. Nyt Laturi pitää jo varmana, että seuraava puheenjohtaja on nainen.

”Näin voidaan jo sanoa, että seuraava vihreiden puheenjohtaja on nainen. Käytännössä ainoa mies, joka olisi pystynyt haastamaan, ei päässyt eduskuntaan eli Oras Tynkkynen. Tosiasia on, että seuraava puheenjohtaja on nainen”, Laturi toteaa.

Vihreiden voitto jäi tavoitteesta

Vihreät sai sunnuntain eduskuntavaaleissa yhteensä 20 kansanedustajaa. Se on vihreille kokonaan uusi kymmenluku eduskunnassa ja tuo Laturin mukaan ”vastuuta ja valtaa”.

”Ei vaalivoitolla tee mitään, jollei sitä mihinkään käytä. Kyllä päämääränä täytyy olla, että politiikka on enemmän vihreiden suuntaista kuin aiemmin”, Laturi toteaa.

Puolueen kannatus jäi kuitenkin 11,5 prosenttiin, mikä on vihreille pettymyksen aihe. Puolue oli asettanut tavoitteekseen uusia viime kuntavaalien kannatuksen, 12,5 prosenttia.

Miksi tähän ei päästy?

”Omasta mielestäni vaalipäivän tulos ei ollut niin hyvä kuin se olisi voinut olla. Ennakkoäänet meillä oli melkein paremmat kuin vaalipäivänä, kun perinteisesti vaalipäivän ääntenlaskennassa tulos on noussut. Nyt sitä nousua ei tullut. Ehkä tämä pääministerikamppailu osittain vaikutti, kun Jussi Halla-aho nousi hätyyttelemään pääministeripaikkaa, niin varmasti vähän äänestettiin sosiaalidemokraatteja.”

”Itselle suuria pettymyksiä olivat, että Pirkanmaalla ei saatu kuin kaksi paikkaa ja Oras Tynkkynen jäi varasijalle ja Varsinais-Suomen yksi paikka. Molemmissa olisi pitänyt saada yksi paikka enemmän. Ja kyllä meidän kannatuksellamme Uudellamaalla pitäisi olla yksi tai kaksi kansanedustajaa enemmän.”

”Useissa vaalipiireissä meiltä puuttui se kirkkain kärki. Selviä ääniharavia löytyi vain muutamassa vaalipiirissä, mutta esimerkiksi Uudellamaalla kärki jäi reiluun 6 000 ääneen, kun muiden puolueiden ääniharavat saivat yli 10 000 ääntä.”

Eli ehdokasasettelussa on petrattavaa seuraaviin vaaleihin?

”Kyllä. Kyllä on.”

”Tulokseen voi olla tyytyväinen, mutta se ei ollut ennakkoarvioiden mukainen. Se on totta. Vaaleissa loppujen lopuksi kukaan ei tiedä, miksi äänestetään, ketä äänestetään. Se on salaisuus.”

5 kansanedustajaa putosi, löytyykö ministeriainesta?

Vaalituloksen myötä vihreiden eduskuntaryhmää pyyhkäisi suuri muutos. Kun 11 kansanedustajaa tavoitteli jatkokautta, vain 6 tuli valituksi uudelleen. Eduskunnasta putosivat Touko Aalto, Johanna Karimäki, Jyrki Kasvi, Olli-Poika Parviainen ja Ozan Yanar.

”Se kertoo siitä, että ne ketkä ovat olleet kansanedustajina eivät ole kyenneet tekemään tarpeeksi näkyvää työtä kansanedustajana. Perussääntö kuitenkin on, että kansanedustajana on helpompi tulla valituksi kuin ei-kansanedustajan. Jos kansanedustajaa ei valita, syynä on yleensä se, että on ollut näkymätön tai ei ole tehnyt mitään tai on tehnyt jotain, mistä äänestäjät rankaisevat”, Laturi arvioi.

”Varmasti Touko on poikkeus. Hänelle puheenjohtajakausi oli raskas ja henkilökohtainen tragedia. Se näkyy myös tässä tuloksessa. Ozanin putoaminen oli yllätys. Pidin hänen uudelleenvalintaansa melko varmana.”

Kun edelliskauden kansanedustajista viisi jäi rannalle, se tarkoittaa, että vihreiden 20 kansanedustajasta 14 on uusia.

Onko näin tuore ryhmä valmis valtaan?

”Jos eduskuntaan pääsee, niin siihen aina pitää olla valmis. Mutta totta kai kun ryhmä uudistuu paljon, se vaatii paljon opettelua ja ryhmädynamiikka tulee muuttumaan aivan täysin. Toki lähes kaikilla on kokemusta kunnallispolitiikasta, niin se auttaa.”

Suurimman puolueen, sdp:n, puheenjohtaja Antti Rinne on sanonut, että hän mielellään ottaisi myös vihreät mukaan hallitukseen. Laturin mielestä vihreät on myös valmis valtaan tarttumaan, vaikka ryhmässä onkin runsaasti uusia.

”Kyllä siinä oppii.”

Vaalitulos kuitenkin tarkoittaa, että ministerisalkkuja puolueelle olisi tarjolla kaksi tai kolme, mutta todennäköisimmin kaksi, Laturi aprikoi.

”Onhan siellä monta henkilöä, jossa on ministeriainesta. Erittäin kokeneita ovat Krista Mikkonen, Pekka Haavisto, Emma Kari ja nyt uutena Maria Ohisalo. Nimiä löytyy tarpeeksi.”

”Enkä ole koskaan kuullut kenenkään kieltäytyvän ministeripaikasta.”

Ohisalolla edessään tiukka pohdinta

Kaksi vuotta sitten vihreiden puoluekokouksessa Maria Ohisalo kertoi Uudelle Suomelle, että hänen tavoitteenaan on nousta ”jonakin päivänä” Suomen sosiaali- ja terveysministeriksi.

Laturin mukaan haave ei ainakaan tällä kaudella toteudu, jos Ohisalo ei pyri puheenjohtajaksi. Vihreille on Laturin arvion mukaan tulossa kaksi ministerisalkkua tai korkeintaan kolme.

”Yksi heistä on Pekka Haavisto ja jos seuraava puheenjohtaja on Helsingistä, niin hän on toinen ministeri. Ja kolmea ministeriä Helsingistä ei missään tapauksessa vihreiden ministeriryhmässä ole”, Laturi selventää vihreiden tilannetta.

”Jos on kaksi ministeriä, en usko, että molemmat kaksi ovat Helsingistä paitsi siinä tapauksessa, että toinen on puheenjohtaja.”

Laturin mukaan Ohisalolla on edessään tiukka pohdinta puheenjohtajakilpaan ryhtymisestä. Yksi pohdintaan vaikuttava tekijä on Touko Aallon esimerkki. Ensimmäisellä kansanedustajakaudellaan puheenjohtajaksi noussut Aalto sairastui masennukseen ja jätti lopulta puheenjohtajatehtävät kesken kautensa.

”Kyllä Ohisalon pitäisi ehdottomasti katsoa Aallon esimerkkiä ja uskon, että hän niin tekeekin.”

”Ensimmäisen kauden kansanedustajalle puheenjohtajan paikka on vaativa. Siinä pitää opetella sekä kansanedustajaksi ja puheenjohtajaksi. Se on henkisesti raskas. Ja vielä jos ollaan hallituksessa, pitää opetella samaan aikaan ministeriksi. Sitten siitä ajasta tulee äärimmäisen raskas. Pitää miettiä myös sitä, onko se järkevää oman henkisen hyvinvoinnin kannalta.”

Toinen tekijä, jota Ohisalo joutuu Laturin mukaan miettimään, on vihreiden sääntöjen kohta, joka rajaa kaksivuotiset puheenjohtajakaudet kolmeen.

”Se vaikuttaa juuri siihen, että haluaako ensin hankkia kokemuksen ja sitten pyrkiä puheenjohtajaksi vai heti puheenjohtajaksi. Mutta jokainen poliitikko tehdessään näitä päätöksiä joutuu miettimään, että noste ei ole pysyvää, eli kun nostetta on, käyttääkö sen vai ei. Kukaan ei halua päätyä sellaiseen tilanteeseen, että en lähtenyt nyt ja kuuden vuoden päästä en enää pääse.”

”Jos itse olisin tilanteessa, että olisin ensimmäisen kauden kansanedustaja, niin en hakisi puheenjohtajaksi, vaan ensin opettelisin ensin tavat ja keinot ja hakisin myöhemmin puheenjohtajaksi juuri sen takia, että sitten pystyy vahvemmin toimimaan puheenjohtajana”, Laturi miettii.

LISÄÄ AIHEESTA:

Pekka Haavisto: Ennennäkemätön vihreä jytky nyt 7 äänen päässä – ”Nämä vaalit ovat naisten vaalit”

100 % äänistä laskettu: Sdp suurin – perussuomalaiset pääsi hyvin lähelle

Antti Rinne julistautui voittajaksi: ”Me ollaan ykköspuolue”

Petteri Orpo: Kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös Jussi Halla-ahon kanssa

Nyt tuli Sinisistä suorat sanat: ”Vituiksi meni koko vallankumous”