Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on ilmoittanut laajoista työtaisteluista, jotka liiton tiedotteen mukaan ”koskevat lähes 50 000 työntekijän työtä”. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo, että muuta vaihtoehtoa ei ollut kaupan alan ja kiinteistöpalvelualan neuvottelujen katkettua perjantaina.

”Neuvottelujen jatkamiselle ei ollut edellytyksiä, koska työnantajilla ei ollut halukkuutta neuvotella muun muassa kiky-tunneista”, kertoo Rönni-Sällinen tiedotteessa.

PAMin mukaan liiton tavoitteena oli saada sekä kiinteistöpalvelualan että kaupan alan työehtosopimukset neuvoteltua sopimuskauden aikana, eli tammikuun loppuun mennessä. Perjantaina PAMin hallitus kuitenkin katkaisi neuvottelut.

PAMin lakoista ensimmäiset alkavat viikolla 8. Ensimmäiseksi lakkoon menevät muun muassa S-ryhmään kuuluva Inex Partners Oy:n logistiikkakeskus Sipoossa ja kaikki alueosuuskauppojen Prismat.

Lakko ei välttämättä tarkoita sitä, että esimerkiksi kaikki Prismat olisivat kiinni.

Inex Partners Oy:n lakko alkaa tiistaina 18.2. kello 6.00 ja päättyy perjantaina 22.2. Prismat ovat lakossa noin kahden vuorokauden ajan torstaista 20.2. kello 6.00 perjantaihin 21.2. kello 24.00 saakka. Suurimpia logistiikkakeskuksia koskeva ylityökielto alkaa 4.2.

”Tarkoituksenamme ei ole haitata kohtuuttomasti kaupan alan asiakkaiden arkea ja alan luonteesta johtuen emme oleta, että kaikki toimipaikat ovat täysin kiinni. Lakkojen tarkoituksena on saada työnantajat käymään aitoja liittokohtaisia neuvotteluja, jossa sovitaan asioista alan lähtökohdista eikä EK:n koordinaation ehdoilla”, painottaa Rönni-Sällinen.

PAMin Annika Rönni-Sallinen.Kuva: OUTI JÄRVINEN

Rönni-Sällinen syyttää EK:n koordinaatiota siitä, ettei aitoja liittokohtaisia neuvotteluja pystytty käymään loppuun saakka.

Kaupan alan työehtosopimuksista PAM neuvotteli Kaupan liitto ry:n kanssa ja kiinteistöpalvelualan työntekijöiden työehtosopimuksesta Kiinteistötyönantajat ry:n kanssa. Kumpikin työnantajaliitto on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.

”EK koordinoi tiukasti neuvotteluja ja estää tällä tiukalla koordinaatiollaan aidot liittokohtaiset neuvottelut. Koordinaatiollaan työnantajat haluavat napata rusinat pullasta ja muun muassa pakottaa siivoojat ja myyjät tekemään jatkossakin ilmaista talkootyötä. Työnantajat leikittelevät nyt vakavalla asialla”, toteaa Rönni-Sällinen.