Helsingissä järjestettiin iltapäivällä Helsinki ilman natseja -kulkue sekä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Kohti vapautta -mielenilmaus. Illalla 612-kulkue lähti liikkeelle Töölöntorilta (kuvassa).Kuva: Helsingin poliisi

Poliisi teki itsenäisyyspäivänä lopulta ainakin kymmenen kiinniottoa Helsingissä järjestetyissä mielenilmauksissa ja kulkueissa.

–Mielenosoituksiin liittyen on otettu kiinni yhteensä kymmenen henkilöä. Aiemmin mainittujen kuuden lisäksi yksi heitteli kananmunia ja kolme häiriköi muuten Töölöntorilta lähtenyttä mielenosoituskulkuetta., Helsingin poliisi kertoi illalla Twitterissä.

Aikaisemmin päivällä kiinniotetuista yksi häiriköi poliisin mukaan Hakaniemestä lähtenyttä kulkuetta ja kaksi Narinkkatorilla ollutta kulkuetta. Lisäksi poliisi kertoo yhden haastaneen riitaa sivullisen kanssa ja heitti tätä oluttölkillä. Lisäksi yhdeltä löytyi Töölössä kaasusumutin.

Poliisin mukaan mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti. Poliisi muistutti Twitterissä, että mielenosoitusten järjestäjät vastaavat siitä, että mielenosoitukset myös puretaan hallitusti.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori arvosteli kovin sanoin itsenäisyyspäivänä järjestettäviä mielenosoituksia ja marsseja.

–Itsenäisyyspäivän lieveilmiöihin kuuluvat erilaisten ääriliikkeiden profiilinnostot. On harmillista, että ihmisiä kiusaavia marsseja nähdään myös Suomen 100-vuotisjuhlapäivänä. Ne eivät tee oikeutta sille työlle, jota tämän maan rakentamiseksi on tehty, eivät anna arvoa sille kuinka hyvä maa Suomi tänään – kaikkine puutteineenkin – on, eivätkä kunnioita maltillisen valtaenemmistön toivetta viettää isänmaan suurta juhlapäivää arvokkaasti ja rauhallisesti, Vapaavuori kirjoittaa Facebookissa.

Hän sanoo, että poliisin epäkiitollinen tehtävä on hallita mielenilmaisuja vahingot minimoiden ja kaupungin turvallisuudesta huolehtien.

–Annetaan heidän hoitaa työnsä, meillä on hyvä poliisi. Meidän muiden tehtävä on olla provosoitumatta ja jättää mielenosoitukset mahdollisimman vähälle huomiolle.

Vapaavuori korostaa olevansa vahvasti eri mieltä sekä äärioikeiston että äärivasemmiston ajatuksista ja toimintatavoista.

–Vapaaseen isänmaahan kuuluu kuitenkin, että heilläkin on oikeutensa. Oikeusvaltio on yhteiskuntamme peruspilareista vankimpia. Suvaitsevaisuus on sitä, että suvaitsee myös niitä, joiden kanssa on vahvasti eri mieltä, ja vaikka toivoisi, ettei tällaisia liikkeitä olisi olemassakaan.

Vapaavuori arvioi, että kansainvälisesti katsoen lieveilmiömme ovat kaikesta huolimatta olleet varsin pienimuotoisia ja harmittomia.

Juttua päivitetty klo 20.44 poliisilta tulleilla uusilla tiedoilla.

Lue lisää:

Sinnemäki hämmästyi: Poliisi valitsi äärioikeiston eikä lapset – Lastenjuhlat tarttui Aki Riihilahden tarjoukseen

”Poliisi ei siirrä 612-kokoontumista pois – muita mahdoton järjestää turvallisuussyistä”