Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tyrmäsivät eduskunnan välikysymyskeskustelussa tavan, jolla oppositio lähti ajamaan hoitajamitoitusta lakiin vanhuspalvelukohun seurauksena.

Kaikkonen korosti, että hänen ja keskustankin mielestä sitova hoitajamitoitus tulee viedä lakiin. Opposition tapa lähteä ajamaan lakimuutosta sai Kaikkosen kuitenkin arvostelemaan oppositiopuolueita näiden omilla aseilla.

”Koko vaalikauden ajan te olette korostaneet huolellista lainvalmistelua, vaikutusarvioita, asiantuntijoiden monipuolista kuulemista ja avoimuutta. Ja sitten te itse valmistelette salamyhkäisesti muutamassa päivässä lakialoitteen, kutsutte median Valtiosaliin ja laitatte täyden sirkuksen päälle vakavassa asiassa – vanhusten asiassa. Meille tarjoatte vain kynää käteen, vaikka tiedätte, että ei tämä asia ihan niin yksinkertainen ole”, Kaikkonen syytti.

”Minusta tämä näyttää siltä, että tässä yritetään kerätä poliittisia irtopisteitä vanhusten asialla.”

Hallitusta on toistuvasti arvosteltu hätäisestä ja puutteellisesta lainvalmistelusta. Arvostelua ei tosin ole esittänyt vain oppositio, vaan myös eri alojen asiantuntijat.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo painotti puheenvuorossaan, että hoitajamitoitus tulee ensi vaalikaudella säätää lakiin huolellisesti, parhaalla mahdollisella tavalla. Hänen mukaansa oppositio on vasta nyt vaalikeväänä kiinnostunut vanhusten asiasta.

”Te teette tällä vaalityötä. Teillä olisi ollut neljä vuotta aikaa puuttua tähän. Teidän varjobudjetistanne ei löydy näitä asioita”, Orpo yhtyi Kaikkosen aloittamaan arvosteluun.

Tosin Vasemmistoliitolla oli varjobudjetissaan kirjaus 20 miljoonan euron lisästä vanhuspalveluiden valvontaan, Orpo lisäsi. Hän kertoi myös, että hallitus tuo pikapuoliin eduskuntaan lisäbudjetin, jossa esitetään lisäresursseja vanhuspalveluiden valvontaan.

LUE MYÖS: Puoluejohtajan äimistys eduskunnassa: ”Tämä on täysin kestämätöntä – Valvirassa on vain 1 henkilö vanhustenhuollon valvonnassa”

Sdp:n Eero Heinäluoma vastasi Kaikkoselle huomauttaen, että hoitajamitoitus ei ole tyhjästä vetäisty aloite, vaan aihe on ollut keskustelussa vuosia.

”Tässähän yritetään korjata se työ, joka jäi tekemättä 2012”, Heinäluoma sanoi.

Heinäluoma myönsi, että hoitajamitoitus on vasta ensimmäinen askel ongelmien korjaamisessa.

LUE LISÄÄ: Totuus vanhustenhuollon valvonnasta selvisi: ”Minä olen ainoa, joka tekee tätä koko Suomen osalta”