Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) ihmettelee Karjalan palauttamista vaativien tahojen yritystä valjastaa hänet palauttamisvaatimusten keulakuvaksi. Ihmetyksen on aiheuttanut tiedote, joka lähetettiin Kaikkosen Heinjoen pitäjäjuhlassa pitämästä puheesta.

Aluepalautus ry:n entisen tiedottajan Lasse Koskisen lähettämässä tiedotteessa vihjaillaan Kaikkosen vaativan Suomen valtiojohdolta toimia palautusneuvottelujen aloittamiseksi Venäjän johdon kanssa, vaikka asiaa ei suoraan esitetäkään. Kaikkonen kertoo Uudelle Suomelle, että hän itse ei ole tiedotetta nähnyt eikä myöskään pyytänyt sen lähettämistä tiedotusvälineille.

-Voisi kyllä olla korrektia kysyä puheenpitäjältä, ennen kuin alkaa laajasti tiedotella, kummastelee Kaikkonen Uudelle Suomelle.

Kaikkonen ei itse ollut nostamassa julkisuuteen palautuskysymystä. Hänen Heinjoella pitämänsä puhe keskittyi enemmän venäläisten maanosto-oikeuteen, ja tästä asiasta hän lähettikin Suomen Tietotoimistolle tiedotteen. Kaikkosen kotisivuilta löytyvässä tiedotteessa ei mainita Karjalan palauttamista.

Kaikkonen on kummissaan lähinnä Markpoint-viestintäpalvelun nimissä toimivan Lasse Koskisen tiedotuspolitiikasta, ei tiedotteen sisällöstä. Kaikkosen mielestä Karjala tulisi palauttaa Suomelle.

-Kyllä se on unelma, jota en haluaisi tappaa, sanoo Kaikkonen Uudelle Suomelle.

-Mutta mitään en ole vaatimassa. Palauttamisasia ei ole ajankohtainen, sillä naapurin puolella siihen ei ole halua. Nykytilanteessa en usko, että myöskään Suomen johto ottaisi asiaa omakseen, kansanedustaja selventää.

Sen sijaan Kaikkonen vaati puheessaan valtiojohdolta puuttumista venäläisten maakauppoihin liittyviin ongelmiin.

-Tasavallan presidentti Tarja Halosen on syytä ottaa venäläisten maakauppoihin liittyvät ongelmat esille Venäjän presidentti Dimitri Medvedevin Suomen-vierailun yhteydessä. --- Nykytilanne on sikäli kohtuuton, että venäläiset pystyvät ostamaan maata Suomesta, mutta suomalaisten on lähes mahdotonta ostaa maata Venäjältä. Suomen on edellytettävä vastavuoroisuuden toteutumista jatkossa, lateli Kaikkonen puheessaan.

-Jos näitä epäkohtia ei saada korjattua, on venäläisten maanostot Suomessa syytä viheltää poikki. Suomen valtiojohdon on nyt entistä jämäkämmin puututtava asiaan. Nykymeno ei voi jatkua, hän jatkoi.

Kaikkosen mukaan Karjala-puheet eivät "missään nimessä" ole vaalitemppu, vaikka hän myöntääkin maininneensa palauttamisasian siksi, että se ihmisiä kiinnostaa. Kaikkonen sanoo olevansa monien suomalaisten kanssa samaa mieltä siitä, että Karjala-kysymys ei ole loppuun käsitelty.

Kaikkosen isoisä oli lähtöisin Viipurin läänin Pyhäjärveltä.

Aluepalautus ry on valtakunnallinen järjestö, joka ajaa Suomen viime sotien seurauksena Neuvostoliitolle pakkoluovutettujen alueiden palautusta neuvotteluteitse Venäjän hallusta.