Suomi jäi naisten ampumahiihtoviestissä sijalle 15. Laura Toivanen ja Suomen toisella osuudella kärkeen nostanut Kaisa Mäkäräinen hoitivat osuutensa hyvin. Mari Laukkanen ja Venla Lehtonen tyrivät kuitenkin ammunnassa ja Suomi oli maalissa vasta 15:s.

Toisin kuin itkevä ja itseään kovasti haukkunut Laukkanen, saapui Mäkäräinen haastatteluun hymyssä suin. Mäkäräisellä kulki sekaviestissä ja viestissä ammunta paremmin kuin henkilökohtaisissa kisoissa.

- Oli vähän taistelua se pysty. Tuo tuuli on yllättävän kova. Puskee tuossa pystyasennossa varsinkin tosi voimakkaasti. Oli siinä vaikeuksia muillakin. Sellaista minun keskiarvon yläpuolella molemmat viestisuoritukset ammunnallisesti. Hiihto ihan normia, Kaisa arvioi suorituksiaan.

Mäkäräinen hiihti ensimmäiset olympiaviestinsä vasta Pyeongchangissa.

- Vancouverissa ja Sotshissa ei ollut viestiä ja kisat loppuivat henkilökohtaisiin matkoihin. Vancouverissa en päässyt edes massaan. Ne oli huomattavasti lyhyemmät kisat. Tässä piti epäonnistuneiden omien kisojen jälkeen skarpata viesteihin ja ihan hyvän tuloksen pystyin tekemään, Mäkäräinen sanoi.

Suomen ampumahiihtäjistä Laura Toivanen, Olli Hiidensalo ja Tero Seppälä suoriutuivat odotuksia paremmin.

- Ensikertalaisia olivat kaikki muut paitsi minä ja Mari. Ekaa kertaa, kun olet olympiakisoissa, niin siinä on aina omat hössötyksensä, eikä ole helpoin paikka tehdä tulosta. Jätkät silti hienosti onnistuivat. Laurakin on koko talven pystynyt nostamaan tasoaan. Tosi hyvät kisat heiltä, Mäkäräinen kiitteli joukkuekavereitaan.

- Ainahan sitä toivoisi omalle lajille sellaista, vastasi Mäkäräinen kysyttäessä, vaikuttaa suomalaisten tason laajeneminen positiivisesti ampumahiihdon rahoitukseen.

Uransa jatkosta Kaisa ei ole päättänyt.

- Ei ihan lähitulevaisuudessa kannata odottaa ja kysellä. Varmasti menee pitkälle kevääseen. Joutuu haukkaamaan happea ja miettimään. On tulossa muutoksia taas joka puolelle. Moni asia vaikuttaa, eikä ole yksin minusta kiinni, hän sanoi.

Ei olisi yllättävää, jos Kaisa laittaisi tämän kauden jälkeen pillit pussiin.

- Olen sellaisessa vaiheessa, jossa voisi hyvin siirtyä sivuun. Kyllä tää on niin ylä- ja alamäkeä, mikä toisaalta kuuluu urheiluun. Ei tää ammatti helpoimmasta päästä ole, hän sanoi.

Teksti: Otto Palojärvi, Pyeongchang