Kaisa Mäkäräinen saavutti viime sunnuntaina uransa kolmannen ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskisan voittonsa. Dramaattisessa kauden päätöskisassa Slovakian Anastasia Kuzminan kasetti ei kestänyt ja Mäkäräinen pystyi viemään kokonaiscupin nimiinsä kolmen pisteen marginaalilla.

Mäkäräinen tienasi tällä kaudella palkintorahoina yli 140 000 euroa. Siihen päälle Kaisa tienaa vielä mukavasti sponsorituloja. Onhan hän yksi Suomen suosituimmista urheilijoista.

Talvilajeissa vastaaville ansiotasoille yltää suomalaisista vain lumilautailija Enni Rukajärvi. Hiihtäjä Krista Pärmäkoski, joka Pyeongchangissa voitti yhden hopean ja kaksi pronssia, keräsi maastohiihdon maailmancupissa 68 000 euron palkintorahat.

Mäkäräinen kuittasi maailmancupin voitollaan olympiapettymystään. Pyeongchangin olympiakisoissa hänen ammuntansa ei kulkenut ja suoritukset kaikilla neljällä henkilökohtaisella matkalla menivät Kaisalla Koreassa alakanttiin.

Kaisan paras tulos olympialaisten henkilökohtaisissa kisoissa oli yhteislähdön kymmenes tila. Normaalimatkalla hän oli Pyeongchangissa 13:s, sprintissä 25:s ja takaa-ajossa 22:s.

Ikää Mäkäräisellä on jo 35 vuotta. Pekingin 2022 olympialaisille hän ei Pyeongchangissa sanonut suoraan ei, mutta olisi yllättävää, jos hän voisi kilvoitella mitaleista vielä neljän vuoden kuluttua. Neljänkympin lähestyessä fyysiset rajoitteet tulevat väistämättä vastaan.

Ensi kaudenkaan suhteen Mäkäräinen ei ole ilmoittanut päätöksestään. Luotettavien lähteiden mukaan hän olisi kuitenkin jatkamassa uraansa. Ja miksi ei jatkaisi, kun kisoissa kulkee ja ampumahiihdolla tienaa vielä mukavasti.

Suomalainen ampumahiihto toivoo hartaasti Mäkäräisen jatkoa. Olihan kansainvälinen menestys päättyneellä kaudella käytännössä Mäkäräisen varassa. Mari Laukkasen kausi oli paha pettymys.

Suomalaisista ampumahiihdon maailmancupin pisteille ylsivät päättyneellä kaudella Mäkäräisen ja Laukkasen lisäksi Laura Toivanen, Olli Hiidensalo, Tero Seppälä ja Tuomas Grönman. Seppälä, 22, joka oli Pyeongchangin sprinttikisassa 20:s, on suomalaisen ampumahiihdon lupaus, mutta nousu kilvoitteluun maailmancupin kärkipaikoista vaatii vielä isoa harppausta.

Mäkäräisen menestyksestä huolimatta Suomen ampumahiihtoa vaivaa resurssipula. Lajin huippumaille annetaan paljon tasoitusta, kun esimerkiksi huoltohenkilökuntaa ei ole maajoukkueen matkassa samoissa määrin kuin muilla mailla.

Tämä johtuu tietysti rahapulasta. Veikkausvoittovaroista jaettava tuki on rajallinen, eikä kaupallisilta yrityksiltä ole saatu kerättyä riittävästi rahaa ampumahiihtoa varten.

Tilanne on sinänsä hämmästyttävää, koska Mäkäräisen menestyksen myötä ampumahiihtoa seurataan Suomessa paljon. Toisaalta tilanne ei yllätäkään, koska rahapula vaivaa Suomessa useita muitakin urheilulajeja. Varainhankinnasta puuttuu osaamista.

Ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja vaihtuu, kun Antti Leppävuori tekee tilaa Jonne Kähköselle. Uudella päävalmentajalla on meriittejä ja pätevyyttä, mutta hän tarvitsisi myös lisää taloudellisia resursseja toimintaan, jotta suomalaisten kokonaistasoa voisi nostaa.