Suomalaisen ampumahiihdon ainoa tähtitason urheilija Kaisa Mäkäräinen ei ole päättänyt, jatkaako hän uraansa ensi kaudella. Jos Kaisa päättää lopettaa, putoaa suomalainen ampumahiihto tylysti parrasvaloista.

Mäkäräisellä on valtava julkisuusarvo, jota Ampumahiihtoliitto ei ole osannut hyödyntää taloudellisesti. Lupaavasti nuorten MM-kisoissa pärjänneistä suomalaisurheilijoista ei ole saatu kehitettyä uusia maailmanluokan kilpailijoita.

Mäkäräinen ei tunnetusti säästele kritiikkiään. Holmenkollenilla järjestettyjen maailmancupin päätöskisojen jälkeen hän teki YLE:n haastattelussa selväksi, ettei toiminta ole Suomen maajoukkueessa riittävällä tasolla.

Mäkäräinen mainitsee menestysesimerkkinä Italian, joka panosti vain neljään urheiljaan. Italian Dorothea Wierer voittikin maailmancupin kokonaiskisan ja hänen maannaisensa Lisa Vittozzi sijoittui toiseksi.

– Näissä karkeloissa kaikki pelaa –meininki ei toimi. Tänä vuonna mentiin Suomen osalta paljon pieleen siinä, että maajoukkue oli 12+12. Silloin ei voi riittää resursseja valmentajilla tai europuolella. Jos halutaan oikeasti menestyä, pitää uskaltaa satsata, Mäkäräinen sanoi YLE:lle.

Urheilussa toiminnan laatua on helppo määritellä tulosten perusteella. Kliseisen sanonnan mukaisesti ”tulostaulua pitää kunnioittaa”. Tulostaulultakin on selkeästi nähtävissä, ettei Suomen maajoukkueen toiminnan taso riitä.

Mäkäräinen on vain urheilijan asemassa, mutta häntä olisi syytä kuunnella. Puuhastelu pitäisi lopettaa ja ryhtyä keskittämään toiminta muutaman nuoren potentiaalisen menestyjän, kuten Tero Seppälän ja Venla Lehtosen ympärille.

Sponsorit haluavat rahoilleen vastineeksi näkyvyyttä. Jos Mäkäräinen lopettaa tähän kauteen, ei menestystä ole odotettavissa ja raha uhkaa kaikota maajoukkueen ulottuvilta.

Ehkä Italian malli voisi pelastaa suomalaisen ampumahiihdon totaaliselta romahdukselta.