Kansainvälisen politiikan asiantuntijat nostavat arvioissaan esiin kaksi asiaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hetki sitten päättyneestä tiedotustilaisuudesta.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyi siihen, että Donald Trump sanoi molempien maiden tehneen virheitä jotka ovat heikentäneet kahden välisiä suhteita. Toiseksi asiantuntijat nostavat esiin sen, että Putin myönsi toivoneensa Trumpin voittavan presidentinvaalit vuonna 2016.

Lue lisää: Vladimir Putin ja Donald Trump puhuivat vaaleihin sekaantumisesta: ”Näyttäkää minulle edes yksi fakta”

Pitkään Venäjää seurannut Institute of International Affairs Praguen tutkija ja New Yorkin yliopiston entinen professori Mark Galeotti arvelee Putinin saaneen tahtomansa tapaamisesta.

–Trump, mies joka arvioi sekä EU:n että Venäjän olevan ”vihollisia” päättää syyttää sekä Yhdysvaltoja että Venäjää kahden välisten suhteiden heikentymisestä. Tämän täytyi olla musiikkia Putinin korville, etenkin kun Trump jatkoi kuvailemalla valintaansa presidentiksi rehelliseksi, hän kirjoittaa Twitterissä.

Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs Michael McFaul puolestaan ihmettelee, mitä Yhdysvallat on tehnyt väärin Venäjä-suhteissa.

–Trump sanoo, että molempia voidaan pitää syyllisinä jännitteisiin. Mitä tarkkaan ottaen Yhdysvallat on tehnyt väärin, hän kysyy Twitterissä.

Ennen tapaamista ja tiedotustilaisuutta Trump ettei Yhdysvaltojen ja Venäjän suhde ole koskaan ollut huonompi kuin nyt. Lisäksi hän syytti tilanteesta Yhdysvaltojen ”monta vuotta jatkunutta typeryyttä” sekä FBI-tutkintaa Venäjän sekaantumisesta USA:n presidentinvaaleihin. Tiedotustilaisuudessa hän kuitenkin totesi molempien maiden tehneen virheitä.

Sekä Galeotti että McFaul pitävät tapaamista voittona Putinille.

–Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuus oli kaikkea, mitä Kreml realistisesti saattoi toivoa. Putin näyttää urbaanilta aikuiselta ja esittää Venäjän tasavartaisena suurvaltana Yhdysvaltojen kanssa, Galeotti kommentoi.

–Putin sai juuri fantastisen voiton, McFaul puolestaan sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sen sijaan arvioi tapaamisessa olleen positiivista virettä.

–Tapaaminen meni käsikirjoituksen mukaan. Lähtölaukaus neuvottelujen sarjalle, jotka hakevat yhteisiä intressejä. Suurista diileistä ei merkkejä. Mutta positiivistä virettä. Monista asioista oltiin rehellisesti eri mieltä. Trump totesi asioiden olevan ”monimutkaisia”.

Lue myös: Ex-suurlähettiläs tyrmistyi: ”Yksikään USA:n presidentti ei ole ikinä puhunut Venäjä-suhteista näin, ei ikinä”