Hallituksen ilmoitus siitä, että ulkoministeriö käy läpi Suomen kansainväliset sopimukset ja selvittää, voitaisiinko niitä muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin tyrmistyttää tutkijoita.

”Kylläpä veti sanattomaksi hallituksen ilmoitus kansainvälisten sopimusten muutostarpeiden selvittämisestä. Olen niin äimistynyt, etten löydä sanoja”, Åbo Akademin kansainvälisen oikeuden ja valtionsääntöoikeuden professori sekä Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin johtaja Elina Pirjatanniemi kommentoi Twitterissä.

Hän toteaa tviitistään syntyneessä keskustelussa, että monenväliset sopimukset ovat useiden valtioiden tekemiä sopimuksia, joita kunkin sopimuspuolen on sovellettava vilpittömässä mielessä.

Tampereen yliopiston sukupuolen tutkimuksen professori, mediatutkija Anu Koivunen puolestaan toteaa, että normaalin rajat muuttuvat.

”Kun normaalin rajat muuttuvat. Edelleen sanaton. En olisi uskonut, että tälle tielle lähdetään”, hän tviittaa.

Hallituspuolue siniset esitti tiistaina, että Suomen pitäisi voida tulkita uudelleen YK:n pakolaissopimusta törkeistä seksuaalirikoksista tuomittujen kohdalla. Puolueen mielestä tuomion saaneen pitäisi voida palauttaa myös sellaiseen maahan, jossa ei ole turvallista.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin sanoi perjantaina, että YK:n pakolaissopimuksen voi irtisanoa 12 kuukauden varoitusajalla.

Tämä on hänen mukaansa kuitenkin yhtä tyhjän kanssa palautuksia ajatellen, sillä kahdessa muussa sopimuksessa palautuskiellot menevät vielä pidemmälle kuin YK:n pakolaissopimuksessa – ja niistä eroaminen todella on sitten ongelmallista. Nämä kaksi kansainvälistä sopimusta ovat niin sanottu KP-sopimus eli Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva YK:n yleissopimus sekä EIS eli Euroopan ihmisoikeussopimus.

Scheininin mukaan KP-sopimusta ei voi irtisanoa. EIS:stä sekä EU:n perusoikeuskirjasta eroon pääseminen edellyttää eroa EU:sta.

”Pakolaissopimuksen voi irtisanoa 12kk varoitusajalla, mutta sillä ei saavuta mitään kun KP-sopimusta ei voi irtisanoa ja EIS:stä ja EU:n perusoikeuskirjasta pääsee eroon vain eroamalla EU:sta. Noiden palauttamiskiellot menevät pitemmälle kuin pakolaissopimuksen. Siinä se selvitys”, Scheinin tiivisti Twitterissä.

Lue lisää:

Professori Scheininiltä tymäkät terveiset hallitukselle palauttamiskiellosta: ”Siinä se selvitys”

Maahanmuutto: Nyt perataan Suomen kansainväliset sopimukset

”Nyt pikkaisen jäitä hattuun” – Oikeusministeri Häkkäseltä tyrmäys pakolaissopimukseen puuttumiselle

Sauli Niinistön ”jäätävät sanat” nousivat nyt esiin – Siniset valmis puuttumaan pakolaissopimukseen