Perussuomalaisten Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Pirita Nenonen eroaa puolueesta. Aiemmin Nenonen on myös toiminut perussuomalaisten puoluehallituksessa ja naisjärjestö PerusNaisten toisena varapuheenjohtajana.

Erostaan Nenonen ilmoitti Facebookissa.

– Timo Soininkin kanssa olen asiasta keskustellut. Hän sanoi minulle suoraan, että se on minun oma valintani, mutta hän toivoisi minun jatkavan edelleen, Nenonen sanoo Uudelle Suomelle.

– Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että on helpompi olla… Nämä viimeiset vuodet ovat olleet sellaisia, että olen kokenut politiikan rasitteeksi kuin miellyttäväksi harrastukseksi.

Vuonna 2008 Nenonen oli perustamassa perussuomalaista paikallisyhdistystä Rovaniemellä ja hänet valittiin kaupunginvaltuustoon samana syksynä kuntavaaleissa. Hän uusi paikkansa myöhemmin vuoden 2012 kuntavaaleissa. Perussuomalaisten puoluehallituksessa hän oli vuodet 2011–2014 ja naisjärjestön puheenjohtajistossa 2013–2014.

Eron tärkeimmät syyt olivat Nenoselle puolueen sisäiset ristiriitaisuudet ja jäsenten eriarvoinen kohtelu.

– Puolue ei kykene ristiriitoja hoitamaan, vaan niitä siirretään koko ajan. Sanotaan, että hoidetaan vaalien jälkeen ja hoidetaan tämän jälkeen. Ja homma saa jatkua entiseen malliin, toteaa Nenonen.

Eriarvoisuudesta Nenonen antaa kaksi esimerkkiä. Hän ihmettelee, kuinka esimerkiksi entinen kansanedustaja James Hirvisaari erotettiin puolueesta nopeasti syksyllä 2013, mutta Olli Immosen kohdalla kohtelu on ollut erilaista.

Rovaniemen paikallisyhdistyksen sisäisten kahnausten vuoksi osa olisi halunnut perustaa alueelle toisen yhdistyksen. Tälle ajatukselle pantiin puoluehallitukselle kuitenkin stoppi. Silti Kymenlaakson alueelle perustettiin uusi paikallisjärjestö, Kouvolan seudun perussuomalaiset, johon muun muassa oikeus- ja työministeri Jari Lindström loikkasi.

– Siinäkin näkyi se tasa-arvon erilaisuus. Nytkin Lindströmin Jari sanoo olevansa vasta perustetun paikallisyhdistyksessä, mutta meille ei annettu sitä mahdollisuutta.

Kun Nenoselta kysyy, onko puolueessa sisäistä hyvä veli -järjestelmää, hän puntaroi ensin sanojaan, kunnes lopulta vastaa:

– Noh, voin toisaalta sanoa, että on tietenkin yhdenlainen hyvä veli -järjestelmä olemassa. Tiettyjen henkilöiden kanssa kaveeraamalla pääsee pitkälle. Se on ikävä tosiasia.

– Riippuen siitä, onko ääniä tuova henkilö taikka jotenkin näkyvä persoona, sen näkee heti. Kun puolue ihmisestä voimallisesti hyötyy, hän on silloin aika turvassa.

Facebookissa julkaisemassaan kannanotossa Nenonen toteaa, että ”sanonta ’asiat riitelee, ei henkilöt’, on menettänyt puolueessa merkityksen”. Perussuomalaisten sisäisistä riidoista puhkesi laaja julkinen keskustelu Soinin kupla -kirjan julkaisun jälkeen. Sen kirjoittaja Sirpa Ahola-Laurila kuvaa perussuomalaisten sisäisiä riitoja ja kähmintää.

– Kyllä voin sanoa, että olen lukenut sen kirjan ja pystyn täysin allekirjoittamaan sen kirjan. Se on ikävä tosiasia. En haluaisi näin sanoa, mutta kyllä se vaan näin menee. Sen olen nähnyt itse.