Brittiläinen Nokia-analyytikko David O’Connor uskoo, että Nokia-johtajistosta tänään eronnut Anssi Vanjoki joutui lähtemään Mobile solutions -yksikön pomon paikalta kahdesta syystä. Ensiksikin hän oli epäonnistunut älypuhelinyksikön vetäjänä ja lisäksi hän ei tullut valituksi uudeksi toimitusjohtajaksi.

– Kyllä, varmasti. Hän oli varmastikin haastaja uudeksi toimitusjohtajaksi, mutta hän ei saanut paikkaa, koska ei pystynyt tuomaan kilpailukykyistä älypuhelinta markkinoille viimeisten kahden vuoden aikana, Royal Bank of Scotlandin (RBS) it-analyytikkoihin kuuluva O’Connor sanoo Uudelle Suomelle.


Vanjoki johti Mobile solutions -yksikköä, jolle kuuluivat muun muassa älypuhelimet sekä tutkimus ja tuotekehitys. Nokian viestinnästä myönnettiin tänään STT:lle, että ei ole "tavatonta", että yhtiön sisäinen kandidaatti lähtee, kun uusi toimitusjohtaja on valittu.

– Vanjoen lähtö oli väistämätön. Jos hän ei olisi lähtenyt, hänet olisi pakotettu ulos parin kuukauden päästä. Steven Elop tarvitsi jonkun uuden ‘oman henkilön’ vetämään älypuhelinyksikköä. Tätä markkinat ovat odottaneet. Ehkä tässä oli kyse yhteisymmärryksestä, koska Vanjoki ei saanut toimitusjohtajan paikkaa.

RBS näkee Vanjoen lähdön positiivisena asiana Nokialle. Yhtiön kurssi onkin noussut Vanjoen lähtöuutisen jälkeen kaksi prosenttia 7,94 euroon.

– Älypuhelimista vastaavan yksikön johtajana hän oli yksi este uuden toimitusjohtajan edessä. Tämän yksikön pomon vaihtaminen helpottaa tulevaa toimitusjohtajaa tekemään laajempia muutoksia, kun yhtiö mahdollisesti vaihtaa Android-käyttöjärjestelmään älypuhelimissa.

Vanjoki ilmoitti heinäkuussa, ettei Nokia ole kehittämässä Android-puhelimia, vaan se aikoo älypuhelimien markkinajohtajaksi Symbian ja MeeGo -käyttöjärjestelmien avulla.


Nokiassa alkoi lakaista iso luuta perjantaina. Ensin toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo sai seuraajan Microsoftin Stephen Elopista. Tämän jälkeen Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila ilmoitti lähtevänsä tehtävästään ”pian”.

Vanjoen seuraaja tulee todennäköisesti Suomen ulkopuolelta. Uusi toimitusjohtaja etsinee sellaista henkilöä, joka on aiemmin osoittanut pärjäävänsä älypuhelimien kanssa.

Muillekin Nokia-pomoille voi tulla vielä potkuja.

– Tätä tarvitaan kipeästi. Organisaatio on ollut hyvin hitaasti kehittyvä. Kehitysvauhti älypuhelimissa on ollut liian hidas, O’Connor toteaa.

– On mahdollista, että muitakin johtajia vaihdetaan. Esimerkiksi markkinointijohtaja ja internetpalveluiden johtaja saattavat vanhan kaartin edustajina joutua lähtemään Stephen Elopin tulon myötä.

Vanjoella on puolen vuoden irtisanomisaika, ja hän jatkaa nykyisissä tehtävissään toistaiseksi.