Taloyhtiöiden yhtiökokoussesonki on käynnistymässä. Motiva korostaa verkkosivullaan, että yhtiökokoukseen kannattaa osallistua, vaikka ei kuuluisi taloyhtiön hallitukseen eikä hallitusvastuukaan kiinnostaisi. Yhtiökokouksessa kun päätetään jokaisen huoneiston omistajan omaisuudesta.

Motivan mukaan taloyhtiön vanhan hallituksen on hyvä esitellä tietyt asiat aina yhtiökokouksessa ja uuden hallituksen syytä laittaa ne korvan taakse.

"Taloyhtiön toimintakertomukseen on tärkeää kirjata tiedoksi lämmön, kiinteistösähkön ja veden kulutustiedot. Lämmönkulutuksen toteutuneen tiedon lisäksi pitäisi esittää niin sanottu normitettu eli lämpötilakorjattu lämmönkulutus, joka tekee mahdolliseksi eri lämmityskausien kulutusten vertaamisen keskenään", muistuttaa asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

"Tyypillisesti vesi- ja energiakustannukset muodostavat taloyhtiön hoitokuluista 30–40 prosenttia, joten kyse on taloudellisesti tärkeästä asiasta. Kun näiden tekijöiden merkittävyys viestitään selkeästi, motivaatio kiinnittää huomiota käyttäytymistapoihin kasvaa", Kettunen toteaa.

Hänen mukaansa taloyhtiön hallituksen olisi hyvä seurata kulutustasoja säännöllisesti.

"Yhtiökokouksen jälkeisessä hallituksen järjestäytymiskokouksessa kannattaa vastuuttaa yksi hallituksen jäsen tai vaihtoehtoisesti isännöitsijä seuraamaan kulutustasoja ja raportoimaan hallituksen kokousten yhteydessä kulutuksessa tapahtuvista mahdollisista poikkeamista. Näin havaitaan nopeasti vaikkapa sulanapitolämmityksen vikaantumisesta aiheutuva roima kulutuksen kasvu tai osataan lähteä etsimään muita kulutuksen kasvun syitä", Kettunen toteaa.

Hänen mukaansa taloyhtiössä olisi hyvä päättää tavoiteltavasta sisälämpötilasta ja viestiä tämä myös huoltoyhtiölle. Joko hallitus tai yhtiökokous voi tehdä tämän päätöksen. Energiatehokas sisälämpötila on noin 20–22 astetta, mutta muun muassa vetoisuus ja asukkaiden ikärakenne voivat vaikuttaa siihen, mikä sisälämpötila koetaan miellyttäväksi.

Lue seuraavaksi: