Paperiteollisuuden työntekijöitä edustava Paperiliitto vaatii, että valtion omistajaohjauksesta hallituksessa vastaava ministeri vaihdetaan. Liiton puheenjohtaja Jouko Ahonen (sd.) sanoi torstaina, ettei Jyri Häkämies (kok.) ole pätevä hoitamaan niitä asioita.

Helsingissä kokoontunut liiton valtuusto ei päättänyt minkäänlaisista painostustoimista Stora Enson saneerausten vuoksi.

–Työnantaja pysäyttelee tehtaita tällä hetkellä. Meidän ei tarvitse emmekä halua tehdä sitä, Ahonen sanoi.

Ahonen oli itse herätellyt ennakko-odotuksia mielenosoituslakoista. Hän totesi vielä keskiviikkona, ettei työtaisteluja ole suljettu pois.

Torstaina Ahonen oli tuohtunut myös ministerin puheista. Häkämies oli sanonut Helsingin Sanomien haastattelussa, että ammattiyhdistysliike on "tavallaan myöhässä", koska ei aikaisemmissa palkkaratkaisuissa tajunnut, mihin suuntaan metsäteollisuus on menossa.

–Se oli täysin härski lausunto häneltä eilen, Ahonen sanoi.

Ahosen mielestä syyllistäessään ammattiyhdistysliikettä Häkämies oli aivan eri linjoilla kuin Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen, jonka mielestä ongelma ei ole ollut tehtaiden aitojen sisäpuolella.

Valtuuston kannanotossa moititaan, että Häkämiehen toiminta omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä on syventänyt talouskriisiä entisestään.

Ahosen mukaan liiton valtuusto oli täysin yksimielinen, kun se päätti pidättäytyä painostustoimista. Hän ei kuitenkaan sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että paikallisesti saattaisi syntyä jonkinlaisia mielenilmaisuja.

Kannanotossaan valtuusto pitää Stora Enson saneerausaikeita hätiköityinä ja yhtiölle vahingollisina. Valtuuston mielestä yhtiön pitäisi harkita niitä vielä uudelleen.