Eläkevakuuttaja Varman toimitusjohtaja Risto Murto ennakoi euroalueen laajenevan ja EU:n liittovaltiokehityksen etenevän ainakin ”nytkähdellen”.

Seuraavaksi euroon ovat näillä näkymin liittymässä Kroatia ja Bulgaria, jotka liittyivät perjantaina ERM-2-mekanismiin. Mekanismi tarjoaa euroalueeseen kuulumattomille EU-maille mahdollisuuden kytkeä valuuttansa euroon. Osallistuminen on vapaaehtoista, mutta maiden odotetaan liittyvän järjestelmään ennemmin tai myöhemmin. Ennen Kroatiaa ja Bulgariaa vain Tanska oli mukana mekanismissa.

Risto Murto nostaa esiin myös Ruotsin.

”Kroatia ja Bulgaria euron odotushuoneeseen. Euroalue laajenee ja liittovaltiokehitys nytkähtelee eteenpäin tulevaisuudessakin. Ruotsi tässä kuvassa jokeri. Saattaa vielä päätyä tulevina vuosikymmeninä seuraamaan Iso-Britanniaa EU:sta ulos”, hän pohtii Twitterissä.

Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander vastaa arvioimalla, että Ruotsin lienee vaikea hyväksyä minkäänlaista yhteisvastuuta tai oman päätösvallan rajoittamista.

Finanssikonserni AXAn pääekonomisti Gilles Moec pitää Bulgarian ja Kroatian liittymistä ERM-2-mekanismiin luottamuksen osoituksena sekä euroalueelle että Euroopan unionille.

”Niistä voi aiheutua päänsärkyä keskuspankille, mutta euroalueen laajenemisen pitäisi lisätä luottamusta sekä euroon että koko Euroopan unioniin”, hän kommentoi Bloombergille.

Bulgarian pääministeri Boyko Borissov perustelee euroaikeita erityisesti suunnitteilla olevalla elpymispaketilla ja Euroopan keskuspankin EKP:n elvytystoimilla.

”Tämä kriisi on osoittanut, että ne, jotka kuuluvat euroalueeseen saavat mahdollisuuden miljardien eurojen elvytykseen. ne, jotka eivät ole mukana, joutuvat ottamaan lainaa jättimäisellä korolla”, hän kommentoi.

Lue lisää: