Kokoomus ja SDP kosiskelevat kilvan Vuoden pakolaisnaiseksi valittua Fatbardhe Hetemaj'ta. Puolueet haluavat, että Hetemaj asettuisi ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Hetemaj kertoo Uudelle Suomelle, ettei hän ole valintaansa kahden välillä vielä tehnyt. Keskustan lähestymisyritykset Hetemaj on jo torjunut ja hän ihmettelee, mikseivät perussuomalaiset ole vielä häntä lähestyneet.

- Ehdottomasti näiden [kokoomuksen ja SDP:n] välillä valintani teen. Aika hassua, nehän ovat kuin yö ja päivä, Hetemaj naurahtaa.

SDP:n ja kokoomuksen kosinta on jatkunut aina tämän vuoden puolelle saakka ja Hetemaj'n mukaan kilpalaulanta alkoi jo viime keväänä, kun hän pompahti julkisuuteen presidenttifoorumilla. Uusi Suomi lupasi jo silloin maaliskuussa, että tästä maahanmuuttajasta kuulee vielä koko Suomi.

Sittemmin hän on esiintynyt muun muassa runsaasti erilaisissa televison keskusteluohjelmissa.

Ahkerimmat kosiskelijat ovat olleet SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson ja kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen. Guzenina-Richardson ja Hetemaj ovat molemmat lupautuneet Euroopan köyhyyden torjumisen läheteiksi ja heidät nähtiin tiiviisti yhdessä viime vuoden Linnan juhlissa.

Heinonen on puolestaan esitellyt Hetemaj'lle eduskuntaa. Jo viime keväänä kokoomuslaiset pohtivat, voisiko Hetemajsta tulla Suomen ensimmäinen pakolaistaustainen kansanedustaja.

Molemmat kansanedustajat vahvistavat Uudelle Suomelle tavoitelleensa Hetemaj'ta ehdokaslistoilleen ja molempien mielestä Hetemaj'n arvomaailma istuu hyvin juuri heidän puolueeseensa.

- Hän on kyvykäs, osaava vahva nainen, jolla on taustansa puolesta sellaista tietoa, josta on hyötyä yhteiskunnallisestikin. Mikä tahansa puolue saa hänestä arvokkaan osan, Guzenina-Richardson toteaa.

- Hänellä on paljon ajatuksia ja sellaista annettavaa, jolle politiikassa on tilaa. Hän on mukana viemässä Suomea eteenpäin ja hän on hyvä esimerkki siitä, miten elämässä voi pärjätä omin avuin, Heinonen sanoo.

Molemmat arvelevat, että Hetemaj tulee olemaan osana yhteiskunnallista keskustelua, lähti hän mukaan politiikkaan tai ei. Hetemaj lupaa, että päätös eduskuntavaaleihin lähtemisestä syntyy piakkoin.

- Vielä maaliskuun aikana. Sitten en enää jaksa pohtia koko asiaa, Hetemaj kertoo.

Eduskuntatyötä Hetemaj ei suoralta kädeltä torju ja hän haluaisi omien sanojensa mukaan olla aktivoimassa niin maahanmuuttaja- kuin kantasuomalaisia nuoria. Puolueiden maskotiksi hän ei missään nimessä tahdo ryhtyä.

- En halua olla mukana vain siksi, että nostaisin esille niitä asioita, joihin valtavirtapoliitikot eivät tahdo koskea. Toisaalta, veikkaan että siinä kävisi juuri niin, Hetemaj pohtii.

Päätös politiikkaan lähtemisestä ei olekaan selkeä aivan vielä.

- Voi olla, että se juna jää nyt. Mutta mitään ei ole vielä kirkossa kuulutettu.