NHL jätti Pyeongchangin olympiakisat välitiin ja NHL-kiekkoilijoiden osallistuminen Pekingin 2022 olympiakisoihinkin on epävarmaa. Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel totesi elokuussa, ettei asiasta ole uutta tietoa.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola pitää todennäköisenä, että NHL-pelaajat olisivat mukana Pekingin olympiajääkiekossa.

- Kyllä mä uskon aika vahvasti, että Pekingissä NHL-pelaajat ovat mukana. Ei mitään ole mitään takuita, mutta todennäköisesti, Kummola totesi keskiviikkona Koko Kansan Leijonat-kirjan (Docendo) julkistamistilaisuudessa

Uutisia asiasta ei kuultane kuitenkaan pariin vuoteen. NHL ja sarjan pelaajayhdistys NHLPA neuvottelevat ensin uuden työehtosopimuksen, josta olympialaisetkin pitkälti riippuvat.

- Siinä ei tapahdu yhtään mitään ennen kuin NHL ja pelaajayhdistys ovat päässeet yksimielisyyteen työehtosopimuksesta. Sitten, kun se on sovittu, sen jälkeen on Kansainvälisessä Jääkiekkoliitossakin jo uudet neuvottelijat. Rene Fasel ei ole silloin enää mukana, eikä ole meikäläinenkään, Kummola toteaa.

Kansainvälinen Olympiakomitea KOK ei Pyeonchangin kisoissa suostunut maksamaan NHL-kiekkoilijoiden vakuutusmaksuja. Kummola toivoisi KOK:lta asenteenmuutosta.

- Toivottavasti Kansainvälinen Olympiakomiteakin näkee jääkiekon arvon semmoisena, että hekin lähtevät talkoisiin mukaan.

Vakuutusmaksut ja matkakulut eivät Kummolan mukaan olleet kuitenkaan ainoana syynä NHL:n 2018 olympiaboikottiin.

- IIHF olisi maksanut ne (matkakulut ja vakuutusmaksut), mutta NHL ei suostunut ottamaan sitä. Ne oli kyllä vähän enemmän tekosyitä. Se oli niin pieni summa kokonaisuudessaan. 15 miljoonan ei pitäisi kaataa näitä asioita puoleen eikä toiseen, Kummola toteaa.

Tiettävästi merkittävin syy oli NHL:n ja NHLPA:n erimielisyydet työehtosopimusneuvotteluihin liittyen. NHL:lle olympialaiset ovat hyvä kiristyskeino neuvotteluissa.

MM-kisoihin NHL-pelaajat tulevat varmasti jatkossakin. Viime keväänä Tanskan MM-kisoissa oli mukana yli 90 NHL-pelaajaa.

Mukana MM-kisoissa on tosin myös heikompia joukkueita. Etelä-Korea hävisi Tanskassa viime keväänä Yhdysvalloille 1-13.

Kummola toteaa, että oli silti ehdottomasti oikea ratkaisu, että jääkiekon MM-kisoihin osallistuvien maiden määrä nostettiin 16:ta parikymmentä vuotta sitten. Toisten mielestä osallistujamäärä on yhä liian suuri, mutta Kummola painottaa 16 joukkueen turnauksesta olevan kiistattomia hyötyjä.

- Taso on leventynyt, eikä se olisi leventynyt, jos ei olisi laajennettu 16 joukkueeseen. Näissä on kaksi puolta. Nyt ei yhtään tiedä, kuka sieltä putoaa, toteaa Kummola.

Viime keväänä Valko-Venäjä putosi ykkösdivisioonaan. Tilalle nousi Britannia, jonka pääsarjankin taso on viime vuosina ollut nosteessa.

- Hienoa, että joku Englantikin tuli vuoden 1994 jälkeen mukaan. Ja Englanti on jonkin verran pärjännyt tossa CHL:ssäkin. Kyllä MM-kisat ja CHL levittää jääkiekkoa yhdessä ilman muuta, Kummola toteaa viitaten myös jääkiekon mestareiden liigaan CHL:ään.

Monessa A-sarjan jääkiekkomaassakin jääkiekko on kuitenkin marginaalilaji.

- Ongelma vain on, että isoissa maissa, kuten Ranskassa tai Italiassa, jääkiekkoa pelataan niin pienillä alueilla, Kummola myöntää.

Ensi toukokuussa MM-kisat pelataan Slovakiassa. Kisakaupungit ovat Bratislava ja Kosice.