Alkoholin verkkokauppa voi mahdollisesti vapautua laajemmassa mittakaavassa, mitä hallitus oli alun perin suunnitellut.

Eduskuntaan etenemässä ollut hallituksen esitys uudeksi alkoholilaiksi olisi kieltänyt etämyynnin eli käytännössä verkkokaupan ulkomaisilta toimijoilta kokonaan. Kotimaisiltakin verkkokaupoilta olisi edellytetty kiinteää toimipistettä Suomessa.

Helsingin hovioikeuden tänään antama päätös niin kutsutussa Alkotaxi-tapauksessa voi kuitenkin muuttaa esitystä. Hovioikeus katsoi, että mietojen alkoholijuomien myynnin lupajärjestelmä rikkoo EU-lakia. Sosiaali- ja terveysministeriössä lakia valmistellut johtaja Kari Paaso arvioi Lännen Median haastattelussa, että päätös merkitsee, että kuluttaja voisi jatkossa tilata oluet esimerkiksi Ruotsin- tai Tallinnan-lautalta suoraan kotiovelle.

– Okei, no mutta sehän kuulostaa positiiviselta, ilahtuu Uuden Suomen autostaan tavoittama kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.)

Mäkelä toimi kokoomuksen edustajana hallituspuolueiden vuosi sitten käymissä neuvotteluissa uudeksi alkoholilaiksi.

– Kyllä se pistää täällä toimijat varmasti miettimään tulevaisuutta aika rajustikin. Kuitenkin verkkokauppa on iso muutostekijä markkinoilla. Nykyihmiset ovat tottuneet verkkoasiointiin ja kun ruokaa voi ostaa jo verkosta, niin miksei sitten juomiakin voisi, hän pohtii.

Paaso kertoo Lännen Medialle, että hallituksen esitys menee uuteen pohdintaan. Mäkelä ei halua arvioida, pitääkö koko laki valmistella uudelleen, ja voiko saatavuuden helpottuminen verkkokaupan myötä vaikuttaa siihen, pidetäänkö kauppojen alkoholijuomien enimmäisvahvuus ennallaan 4,7 prosentissa. Nyt valmistellussa esityksessä raja olisi noussut 5,5 prosenttiin.

– En usko, että se suoraan vaikuttaa siihen. Mutta toki varmasti painetta lisää, kun se paine on ollut aiemminkin jo suuri, toteaa Mäkelä.

– Kun nyt pikkasen rajaa ollaan hilaamassa ylöspäin, niin mahdollistaa pienpanimotuotteiden osalta laajemman valikoiman, mikä on suomalaisille tuottajille positiivinen asia.

LUE MYÖS:

Alkoholilain uudistus menossa uusiksi – moitteet vaikutusten arvioinnin puutteista

Riemu repesi kokoomuksessa – Happy hour -kielto kumotaan, olutkarsinat poistuvat