Pörssisähkön hinta on laskenut selvästi joulukuun puolivälin korkeista lukemista. Tämän viikon Markkinaraati pohtiikin, onko kalliin sähkön aika jo ohi.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen toteaa hinnan laskun taustalta löytyvän useita syitä. Ensinnäkin leudolla säällä sähköä kuluu vähemmän, mutta lisäksi sähkön tarjontaa on ollut enemmän.

”Tuulivoimaa on tullut paljon lisää, ja Olkiluoto 3:n tilanne näyttää ihan hyvältä. Tämä kaikki laskee sähkön hintaa. Toki hintaan vaikuttaa myös se, mitä naapurimaissa tapahtuu”, Mikkonen sanoo.

Energiamarkkinajohtaja Pekka Salomaa Energiateollisuus ry:stä jatkaakin, että esimerkiksi keskisen Euroopan parantunut maakaasutilanne heijastuu myös Suomeen.

Onko kalliin sähkön aika jo ohi?

”En osaa ennustaa, mutta markkinoilla toimijat näyttävät olevan sitä mieltä, että todennäköisin tulevaisuudenkuva on se, että ollaan huomattavasti maltillisemmissa hinnoissa kuin viime vuonna”, Salomaa sanoo.

”Ne, jotka sähköä minua paremmin ennustavat, sanovat, että nyt tilanne näyttää paremmalta. Muutama vuosi sitten nähtyihin ihan halpoihin hintoihin tuskin ihan lähiaikoina päästään, mutta kohtuulliselle tasolle”, Mikkonen jatkaa.

Viime vuonna rajusti noussut energian hinta kiihdytti inflaatiota. Alkaneena vuonna onkin Aktian salkunhoitajan Juuso Kenkkilän mukaan odotettavissa, että tilanne on päinvastainen.

”Kyllä nyt täytyy noihin futuurihintoihin sen verran luottaa, että ei tässä ihan samanlaista tilannetta enää tule mitä viime vuonna oli”, Kenkkilä sanoo.

Sähkön hintaa ennustavat futuurit ovat kuukaudessa laskeneet merkittävästi.

Olkiluoto 3 tärkeä

Yksi keskeinen tekijä sähkön tarjonnassa on Olkiluoto 3:n tuotanto, jonka pitäisi jatkua helmikuussa pääosin täydellä teholla. Säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa maaliskuussa.

”Se on iso tekijä tarjontapuolella totta kai, ja tasaisesti tuottava tekijä sitten, kun se vain vauhtiin pääsee”, Salomaa sanoo.

Hän arvioi, että voimalan käyttöönotto- ja testausjakso on ollut menneitä vuosia perusteellisempi. Tämä toivottavasti tarkoittaisi Salomaan mukaan myös sitä, että testien ja tutkimusten tuloksia on hyödynnetty ja ongelmia saatu estettyä, ja voimala olisi näin jatkossa luotettavampi.

Markkinaraati-ohjelmassa pohditaan myös sitä, millainen sähkösopimus nyt kannattaisi ottaa. Lisäksi jaksossa pureudutaan meneillään olevaan tuulivoimabuumiin, ja salkunhoitaja Juuso Kenkkilä vinkkaa, kuinka suomalainen pörssisijoittaja voi sijoittaa tuulivoimaan.

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.

LUE MYÖS: