Tarja Halonen vierailulla Espanjassa maaliskuussa 2008.Kuva: EPA / All Over Press

Loppusuoralla oleva Savonlinnan oopperajuhlat jää myyntitavoitteistaan. Oopperajuhlille on ollut myynnissä yhteensä noin 70 000 lippua, mutta vähintään 10 000 lippua jää myymättä. Juhlien järjestäjät arvelevat syyn takaiskuun löytyvän kohonneesta bensiinin hinnasta.

- Oopperajuhlien tavoite on korkea eli 85 prosentin täyttöaste. Siitä jäädään tänä vuonna, sanoo oopperajuhlien viestintäpäällikkö Harri Pohjolainen.

Pohjolaisen mielestä myynnin notkahtaminen ei selity tänä vuonna ohjelmistolla tai säillä.

- Varmasti bensan hinta on vaikuttanut, kun lähtemistä Savonlinnan on harkittu. Oopperajuhlilla kuluu perheeltä yhteensä useita satoja euroja ja siinä summassa bensalla on merkitystä.

Oopperajuhlien taustalla on kannatusyhdistys, joka tähtää vuosittain ylijäämään tai nollatulokseen.

- Vuosi 2006 oli poikkeuksellisen hyvä, viime vuotta rokotti muun muassa kotimainen tilausooppera. Tänä vuonna lähelle nollatulosta on mahdollista päästä, sanoo Pohjolainen.

Oopperajuhlien kannatusyhdistyksen valtuustossa ja hallituksessa on runsaasti suomalaista poliittista kermaa ja talouselämän eliittiä. Valtuustoa vetää Finnairin entinen pääjohtaja Keijo Suila ja hallitusta Nokian entinen voimanainen Sari Baldauf. Savonlinnan oopperajuhlien yleisön joukosta löytyy tuttuja vaikuttajia tasavallan presidentti Tarja Halosesta lähtien.

Presidentti Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi ovat juhlilla tällä kertaa yhdessä Pietarin kuvernöörin Valentina Matvienkon kanssa. Matvienkoa pidetään Venäjän vaikutusvaltaisimpana naisena. Halonen ja Matvienko käyvät päivällä kahdenväliset keskustelut ennen illan Uhkapeli-oopperaa.

Savonlinnan oopperajuhlien markkinoinnin ja kävijöiden kasvualue on Pietari. Pohjolainen uskoo, että Punkaharjulle taidekeskus Retretin viereen valmistuva kylpylä tukee Savonlinnan ponnisteluja Venäjällä.

- Moititaan sitä, että tarjolla olevien hotellien taso ei riitä. Mutta venäläisvieraille kelpaavat hyvin kylpylän yhteyteen valmistuvat 40 ökyhuvilaa ja muu lomamökkitarjonta.

Oopperajuhlilla vierailee tänä kesänä Shanghain ooppera, joka aloitti viime sunnuntaina yleisön mukaansa temmanneella Carmina burana -konsertilla ja jatkoi tiistaina Verdin Otellolla.

Pohjolaisen mukaan oopperajuhlat odottaa paljon vuonna 2010 kantaesityksensä saavalta Kimmo Hakolan säveltämältä ja Juha-Pekka Hotisen librettoon perustuvalta kotimaiselta uutuudelta, joka kertoo tositarinaan pohjautuvasta Venetsian oopperan palosta vuonna 1996. Italialaiset sähkömiehet tuikkasivat oopperatalon remontin aikana tuleen, kun urakan huomattiin epäonnistuvan.