Kallis polttoaine tuntuu tänä kesänä lomalle matkustavan kukkarossa. Monet lentoyhtiöt ovat nostaneet hintojaan viime vuodesta kalliin polttoaineen takia. Myös laivamatkat ja bussiliput ovat kallistuneet viime kesästä.

Bussilippujen hinnat voivat nousta jo tämän kesän lomakauden aikana.

Liikenne- ja viestintäministeriössä on käsiteltävänä Linja-autoliiton taksankorotusesitys. Liitto esittää hintoihin noin kuuden prosentin korotusta heinäkuun alussa.

– Esitys perustuu huhtikuun kustannustasoon. Polttoaineen hinta on noussut myös toukokuussa, joten todellinen korotustarve olisi seitsemän prosenttia. Toivon mukaan saamme päätöksen viikon tai parin sisällä, jotta korotus voidaan tehdä heinäkuussa, sanoo Linja-autoliiton projektipäällikkö Esa Mannisenmäki.

Kallis polttoaine kiristää alan yritysten taloutta. Yhtiöt aikovat silti houkutella asiakkaita erilaisilla tarjouksilla.

Mannisenmäen mukaan hintojen kallistuminen vähentää hieman matkustajamääriä.

– Matkustajat varmasti ymmärtävät, mistä korotus johtuu. Toisaalta yksityisautoilun kustannukset ovat pienentyneet verouudistuksen takia ja joukkoliikenteen kilpailuasetelma on heikentynyt.

Linja-autoyrittäjien polttoainekustannukset ovat vuoden aikana nousseet noin 41 prosenttia.

Lentoyhtiöt eivät aio nostaa lippujen hintoja kesällä, vaikka polttoainekustannukset ovat nousseet. Hintoja ei nosteta, koska yhtiöt pelkäävät matkustajamäärien pienenevän.

Lippujen hintoihin on viime vuoden aikana lisätty polttoainemaksu. Yhtiöt nostavat lentojen keskihintaa myös vähentämällä tarjouslentojen määrää.