Kojelautakameroiden määrä suomalaisten autoissa ja Suomen tieliikenteessä on moninkertaistunut viime vuosina, arvioi Poliisihallitus. Poliisihallitus suhtautuu ilmiöön varovaisen myönteisesti.

Kojelautakamerat ovat yleisiä muun muassa Venäjällä, ja viime aikoina niillä kuvattuja videoita toisten autoilijoiden liikennetörttöilyistä on noussut julkisuuteen myös Suomessa. Poliisihallitus selvitti Uuden Suomen pyynnöstä poliisilaitosten havaintoja kojelautakameroiden yleisyydestä ja niillä kuvattujen videoiden käytöstä esitutkinnoissa.

– Niin sanottujen kojelautakameroiden määrä on viime vuosina moninkertaistunut, mutta niiden kokonaismäärää on vaikea arvioida. Kyse on kuitenkin tuhansista, Poliisihallituksen liikenneturvaosasto kertoo kirjallisessa selvityksessään.

Poliisihallituksen kannan mukaan ”tiellä liikkujan oman oikeusturvan kannalta kamera on sinänsä hyvä laite, jonka käyttöä ei ole erikseen kielletty”. Kameroilla kuvattuja videoita lähetetään poliisille toisinaan, mutta Poliisihallituksen mukaan niiden käyttö poliisin liikenneonnettomuustutkinnassa on vähäistä.

– Liikenneonnettomuustutkinnassa ei Poliisihallituksen saaman tiedon mukaan juurikaan ole ollut tilanteita, joissa tapahtumien kulkua olisi poliisin suorittamassa esitutkinnassa ryhdytty selvittämään kojelautakameran kuvan perusteella, selvityksessä todetaan.

Poliisi kuitenkin lisää, että kameroilla kuvattua materiaalia otetaan mielellään vastaan liikenneonnettomuustilanteessa. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnissa kameroiden kuvamateriaalia on käytetty vakavien liikenneonnettomuuksien tapahtumaketjujen kulun selvittämisessä.

Poliisihallitus korostaa, että liikenteen valvonta kuuluu vain poliisin ja muiden liikennevalvontaviranomaisten virkatehtäviin.

– Eteen on tullut myös tilanteita, joissa poliisin haltuun on toimitettu kuvamateriaalia ja poliisia on vaadittu sakottamaan kaikki rikkeen tehneet. Poliisi joutuu ottamaan huomioon tuolloin, että kameran tuottaman kuvan materiaalissa saattaa ongelmana olla mahdollinen kuvan vääristyminen [esimerkiksi laajakulman tai kameran sijainnin vuoksi]. Lisäksi kuvasta ei välttämättä ole nähtävillä mahdolliset tapahtumaa edeltäneet liikennetilanteet (esim. mahdollinen provosointi), tarkkaa tapahtumapaikkaa, esim. nopeusrajoitusta, ohitettavan omaa nopeutta jne, poliisi kuvaa selvityksessään.

Poliisi neuvoo kojelautakameran hankkineita kiinnittämään huomiota kuvaamiensa autoilijoiden yksityisyyden suojaan sekä omaan turvallisuuteensa: laite ei saa estää kuljettajan näkyvyyttä.