Kanadan puolustusvoimissa uskotaan, että ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis on nyt saatu puolustuskannalle sekä Irakissa että Syyriassa.

Kanadan armeijan Irakissa olevat joukot, parikymmentä erikoisjoukkojen sotilasta, joutuivat viime viikolla ensimmäisen kerran tulitaisteluun islamistimilitanttien kanssa. Kanadan maavoimien sotilaiden ei ole määrä osallistua varsinaiseen taistelutoimintaan Irakissa, mutta armeijan mukaan Isis avasi tulen, johon Kanadan tarkka-ampujat vastasivat ”neutralisoimalla” uhan.

Kanadassa uskotaan, että ääri-islamistien eteneminen on saatu pysäytettyä Irakin ja ulkovaltojen yhteenliittymän voimin.

– Nyt me heikennämme heitä, sanoo Kanadan joukkojen komentaja Jonathan Vance Kanadan CBC-yleisradioyhtiölle.

– Olemme häirinneet heidän liikkumisvapauttaan sekä heidän johtoaan ja rajoittaneet heidän kykyään ryhtyä suuriin operaatioihin.

Vance varoittaa kuitenkin, että Isisin täydellinen kukistaminen vaatii vuosien työn. Samaa mieltä on Carletonin yliopiston turvallisuus- ja puolustustutkimuksen laitoksen tutkija Elliot Tepper.

– Meillä on tämä lähes demoninen voima, joka vaikutti alkuun pysäyttämättömältä, mutta on nyt pysäytetty. Sen hävittäminen tulee kuitenkin olemaan hyvin pitkäaikainen ja hyvin ongelmallinen tehtävä. Emme tiedä, onko se saavutettavissa, Tepper sanoo CBC:lle.