Kanalayrittäjä Mikko Välttilä arvostelee kovin sanoin Suomessa käytävää keskustelua lihan syönnistä. Samalla hän kertoo itse puolittaneen lihan kulutuksensa.

”Varmasti minuun on vaikuttanut jatkuva yhteiskunnallinen keskustelu siitä, että lihan syöntiä tulisi vähentää. Mutta se keskustelu, siitä haluaisin silti sanoa aika monta asiaa. Se on nimittäin luokatonta. Suurinta ääntä siinä pitävät marginaalit: Obelixina suupielet rasvaa tihkuen villisikaa mässäilevät lihansyöjät ja telaketjuvegaanit. Kummankaan tavoite ei ole saattaa maailman lihankulutusta tasolle jossa se olisi kestävää. Eikä kummankaan tavoitteena ole myöskään saada sitä jäljelle jäävää tuotantoa mahdollisimman ympäristö- ja eläinystävälliseksi. Osasto Obelix haluaa lihansa runsaana ja halpana. Osasto telaketju näkee kaiken eläinperäisen murhana”, Välttilä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan .

”Käy siinä sitten järkevää keskustelua siitä mikä olisi sopiva määrä ja miten se tulisi tuottaa”, hän jatkaa.

Välttilä arvioi, että suurin osa ihmisistä haluaisi vain tietää, kuinka paljon ja minkälaista lihaa he voisivat syödä, jotta maapallo olisi olemassa vielä lapsenlapsillekin.

”He haluavat tietää mitä heidän pitää tehdä, jotta olisivat tehneet tarpeeksi. Eikä sen tiedon saavuttamista auta yhtään loanheitto Obelixin ja telaketjuvegaanin välillä.”

Myös maataloustuottajat ovat Välttilän mukaan yhtä epätietoisia.

”Maataloustuottajatkin haluaisivat tietää mikä on tarpeeksi. Mikä on riittävän pieni hiilijalanjälki ruoalle? Mikä riittävä eläinten hyvinvoinnin taso? Paljonko on hyväksyttävissä oleva vesistökuormitus? Entä kemikaalikuormitus? Heitä olennaisena osana tätä palettia vaivaa vielä yksi murhe: He ovat tehneet jo hyvin paljon, muuttaneet toimiaan ja parantaneet tekemistään, mutta mikään ei tunnu riittävän. Mikä on heiltä tarpeeksi?”

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n mukaan sianlihan kulutus jatkaa Suomessa laskuaan ja myös naudanlihan kulutus kääntyy tänä vuonna laskuun. Sen sijaan siipikarjanlihaa syödään edelleen yhä enemmän. Samalla sian- ja naudanlihan tuotanto pienentyy.

Maailman luonnonsuojelujärjestö WWF antoi maaliskuun lopulla omat suosituksensa ja huomautti samalla, että ruuantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista.

WWF:n mukaan ilmastoystävällisessä ja luonnon kannalta kestävässä ruokavaliossa syödään punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa. WWF:n suosittelema ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää seuraavat linjaukset: pääasiassa kasviksia, kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa, korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä, broileria muutaman kerran viikossa, korkeintaan kerran viikossa punaista lihaa ja korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa.

Lue lisää:

PTT: Ruoan hinta nousee taas – Liha kallistuu ja sen kulutus vähenee

WWF:ltä uusi tiukka ruokasuositus: 6 kananmunaa kuukaudessa – punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa

Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita

”Onko sdp nostamassa tavallisten suomalaisten ruokalaskua?” – Kaikkonen ihmettelee Antti Rinteen kannanottoja

Suomalaistutkijoiden radikaali visio: ”Lihan hintaan kuolemavero”