Oppositiopuolue vihreitä edustava kanalayrittäjä Mikko Välttilä jatkaa keskustelua maatalouden tilanteesta Suomessa.

Välttilä, kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) ja ekonomisti Mikko Kiesiläinen julkaisivat aiheesta hiljattain yhteiskirjoituksen Puheenvuorossa.

Nyt Välttilä ihmettelee tuoreessa blogikirjoituksessaan, miksei ruoan julkisia ostoja säädetä suomalaiset vaatimukset täyttäviksi.

– Päiväkodeissamme, kouluissamme, sairaaloissamme, vanhustentaloissamme ja kasarmeillamme syödään joka päivä sellaista ruokaa, jota Suomessa ei ole laillista tuottaa. Siellä menee iloisesti sianliha, joka on tuotettu valtavilla antibioottimäärillä, ahtaammassa ja hännät katkoen. Siellä menee myös siipikarjanliha, joka on tuotettu vielä valtavammilla antibioottimäärillä ja nokat katkoen. Siellä menee myös glyfosaatilla pakkotuleennutettu ruis. Ja vaikka mitä muuta, Välttilä kirjoittaa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Koko maaseudulle annetaan lottopotin suuruinen kriisipaketti

Välttilä korostaa, että hän ei halua samaa ”hölmöilyä” suomalaiseen ruoantuotantoon, jonka kriteerit hänen mukaansa ovat todella tiukat.

– Haluan, että edes verovaroin ostettu ruoka olisi tuotettu niillä ehdoilla joita valtio itse omalle tuotannollemme säätää. Vaatii melkoista pokkaa ostaa halvempaa maailmalta, kun on ensin itse säätänyt kotimaisen kalliiksi, hän kirjoittaa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ihmetteli eilen, miksi suomalaisille kuluttajille ei kerrota, että ravintoloissa ja kuntapalveluissa tarjotaan antibioottibroileria.

Lue lisää: MTK: Antibioottibroileria Suomen ravintoloissa ihmisten tietämättä – ”Miksi asia lakaistaan maton alle?”

– Olisi täysin mahdollista ja laillista säätää julkiset ostot niin, että vain meidän vaatimuksemme täyttävät, tai ne ylittävät tuontielintarvikkeet voisivat edes osallistua tarjoamiseen, kirjoittaa Välttilä.

Lue myös: ”Maataloustuissa on iso virhe – Miksi ruoka maksaa Suomen kaupoissa niin paljon?”