Kansanedustajat ovat alkaneet ottaa kantaa kannabiksen käytön dekriminalisointiin eli rangaistavuuden poistamiseen nyt, kun asiaa koskeva kansalaisaloite etenee eduskuntaan.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kertoo kannattavansa aloitetta lämpimästi.

LUE MYÖS:

”Aloitteessa ei ole kyse esimerkiksi kannabiksen myynnin laillistamisesta, vaan siitä, että käyttäjän rankaiseminen ei ole järkevää tai hyödyllistä kenellekään. Minulle huumausainepolitiikassa on kysymys ihmisoikeuskysymyksestä. Kansainvälisesti niin sanottu huumeiden vastainen sota on paitsi epäonnistunut huumeongelman ratkaisemisessa, myös johtanut inhimilliseen kärsimykseen ja valtaviin sosiaalisiin, terveydellisiin ja ympäristöongelmiin ympäri maailmaa”, Honkasalo kirjoittaa Facebookissa.

Honkasalon mielestä kannabiksen lääkekäyttö on Suomessa kohtuuttoman vaikeaa.

”Keskustelua huumausainepolitiikasta on pidetty Suomessa vaikeana, ja varsinkin uusien näkökulmien tuominen keskusteluun on usein hankalaa. Pidänkin erittäin tarpeellisena, että kansalaisaloite pakottaa eduskunnan ja suomalaiset puolueet käymään keskustelua huumausainepolitiikan tulevaisuudesta ja ottamaan kantaa aiheeseen”, hän linjaa.

LUE MYÖS:

Myös vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela suhtautuu aloitteeseen myönteisesti. Hänen mielestään käytöstä rankaiseminen ruokkii terveysongelmia ja rikollisuutta, eikä siksi ole järkevää.

”Rangaistavuus johtaa ongelmien salailuun, mikä pahentaa tilannetta entisestään. Viestin pitäisi olla kirkas: päihteitä ei kannata käyttää, mutta jos ongelmiin joutuu, apua saa”, Suomela tviittaa.

”En aio edes keskustella kannabiksen laillistamisesta ennen, kuin saamme nuuskan kauppojen hyllyille. Sitten voidaan puhua”, kommentoi puolestaan keskustan Mikko Kärnä Twitterissä.

Kokoomuksen Mia Laiho toteaa lyhyesti niin ikään vastustavansa kannabisaloitetta.

Sdp:n Pia Viitanen sanoo Ylelle, ettei kannata aloitetta. Viitasen mielestä ei ole syytä antaa signaalia, joka rohkaisisi kannabiksen käyttöön ja madaltaisi kynnystä lähteä kokeilemaan.

Sami Savio (ps) puolestaan toteaa, että kaikkiin huumausaineisiin tulee suhtautua hyvin torjuvasti.

LUE MYÖS: