Helsingin hovioikeus on hylännyt kahden naisen nostamat korvauskanteet tupakkayhtiöitä vastaan. Naiset vaativat Amer Sportsilta ja British American Tobacco Finlandilta yhteensä 200 000 euron korvausta tupakoinnin terveyshaitoista.

Lapsena tupakoinnin aloittaneet naiset ovat sairastuneet muun muassa keuhkosyöpään ja keuhkoahtaumatautiin. Oikeus katsoi, etteivät tupakkayhtiöt olleet vastuussa sairastumisista.

Naiset hävisivät kiistan myös käräjäoikeudessa toissa vuonna. Heidät on kummatkin tuomittu maksamaan oikeudenkäyntikuluja molempien oikeusasteiden osalta 400 000 euroa. Käräjäoikeuden tuomion jälkeen naisia avustava emeritusprofessori Erkki Aurejärvi kuitenkin sanoi, etteivät naiset itse vastaa korvauksista, vaan niitä varten on toisenlainen järjestely.

Oikeusprosessi alkoi vuonna 2005. Aluksi kantajia oli neljä, mutta yksi kuoli ja toinen luopui jutusta terveydellisistä syistä.

Aurejärvi on kerran aiemminkin organisoinut oikeustaistelun tupakkayhtiöitä vastaan. Silloin juttu päättyi korkeimmassa oikeudessa äänin 4–1 yhtiöiden voittoon.

–Olen pettynyt, Aurejärvi sanoi tuoreeltaan hovioikeuden tuomion antamisen jälkeen.