Kännykkäsäteilyn mahdollisista terveyshaitoista on kiistelty vuosikaudet – ja kiistellään yhä. Italialainen tuomioistuin on kaikesta huolimatta päättänyt uskoa kännykänkäytön aiheuttaneen aivokasvaimen ja määrännyt potilaalle korvauksia, kertoo Tivi-lehti.

Kännyköiden säteilyn ja aivokasvainten välisestä mahdollisesta yhteydestä on ristiriitaisia käsityksiä. Vallitseva tieteellinen näkemys on, ettei kännyköiden tällaisista terveyshaitoista ole näyttöä.

Nyt kännyköiden ja aivokasvainten yhteyteen uskotaan ainakin italialaisessa oikeusistuimessa, jossa oli käsiteltävänä 57-vuotiaan miehen tapaus. Mies kertoi käyttäneensä kännykkää työssään päivittäin 3–4 tuntia päivässä 15 vuoden ajan.

Mieheltä löytyi aivokasvain, joka onnistuttiin poistamaan. Hän kuitenkin menetti kuulonsa oikeasta korvastaan, jonka lukkiutuminen oli johtanut lääkärille menoon ja aivokasvaimen löytymiseen.

Oikeus määräsi miehen saamaan korvauksena 500 euroa kuukaudessa. Maksajaksi joutui työtapaturmia korvaava virasto, ei miehen työnantaja eivätkä kännykkävalmistajat.

Oikeuden päätös ei BBC:n mukaan hetkauta brittiläisen aivokasvainsäätiön näkemystä kännykkäsäteilyn ja kasvainten yhteydestä. Tämänhetkinen tutkimustieto ei tue oikeuden päätöstä.

– Tiedämme, että monet ihmiset ovat huolissaan aivokasvainten ja kännyköiden mahdollisesta yhteydestä. Tähän mennessä eri puolilla maailmaa tehdyt tutkimukset, joissa on ollut mukana satoja tuhansia ihmisiä, eivät ole paljastaneet riittäviä todisteita siitä, että kännykkä lisäisi riskiä, sanoo Brain Tumour -säätiötä edustava tohtori David Jenkinson.

Lähde: Tivi