Teleoperaattoreilla on ongelma. Suomalaiset rakentajat ovat tympääntyneet nykyisen rakennustapaan, joka tekee joistain uusista omakotitaloista käytännössä kännykkäverkon ulottumatonta aluetta.

Ratkaistakseen kuuluvuusongelmat sisätiloissa, yksityiset kansalaiset ovat hankkineet käyttöönsä matkapuhelinverkon signaalia vahvistavia toistimia.

Ikävä kyllä toistimen käyttö on laissa kielletty muilta kuin teleoperaattoreilta.

Viestintävirasto puuttui tänään yleistyvään ongelmaan tiedottamalla kännykkäverkon toistinten laittomuudesta.

Viraston erityisasiantuntija Ritva Suurnäkki kertoo Uudelle Suomelle, että toistimia paljastuu noin kerran kuussa. Yleensä uusista omakotitaloista.

- Meidän tietoon toistimet tulevat silloin, kun ne aiheuttavat operaattoreiden verkkoihin häiriötä, Suurnäkki sanoo.

- Uudet rakennukset ovat niin tiiviitä, että kuuluvuus on niiden sisällä heikko. Esimerkiksi omakotitalon rakentaja etsii keinoja parantaa kuuluvuutta sisätiloissa ja asentaa tällaisen, Suurnäkki sanoo.

Toistimet ovat Suomessa täysin laillisia tavaroita ostaa ja myydä. Niiden asentaminen ja käyttö on kuitenkin laissa kielletty. Siksi moni rakentaja rikkookin tahattomasti lakia.

Kun Viestintävirasto havaitsee toistimen, se kutsuu paikalle poliisin. Poliisi voi jopa takavarikoida laitteen ja sakottaa toistimen käyttäjää.

Toistimet voivat aiheuttaa matkapuhelinverkon varsinaisille tukiasemille ongelmia, sillä toistimet lähettävät asemalle liian voimakasta signaalia. Tämä sotkee muuta tietoliikennettä tukiaseman alueella.

- Toistimet on tarkoitettu laajemmalle alueelle kuin yksittäiseen rakennukseen, Suurnäkki sanoo.

Uusien talojen sisätilojen kuuluvuusongelmiin yritettiin puuttua viimeksi vuonna 2013, jolloin viestintäministeriön työryhmä selvitti rakentamista ja sen vaikutusta matkapuhelinten kuuluvuuteen.

Suomessa on rakennettu niin kutsuttuja nollaenergia- eli passiivitaloja, joiden lämmöneristykseen käytetyt elementit sisältävät rautarakenteita, joita radiosignaalit läpäisevät erittäin huonosti.

Nykyinen EU-direktiivi edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään vuoden 2020 jälkeen pelkästään passiivitalojen rakentamiseen. Suomi on sitoutunut noudattamaan näitä vaatimuksia jo vuoteen 2017 mennessä. Käytäntöjä on otettu käyttöön jo nyt.

Passiivitalojen rautaelementit muodostavat talon ympärille niin kutsutun Faradayn häkin, joka estää sähkömagneettista säteilyä läpäisemästä talon rakenteita.

Niinpä kännykkä ei kuulu passiivitalon sisällä, asukas turhautuu ja ryhtyy etsimään ratkaisua ongelmaan. Ratkaisu on kaupan vaikkapa tavallisessa ulkomaisessa verkkokaupassa: puhelinverkon signaalin toistin.

Viestintävirasto kehottaa kuitenkin kääntymään ensimmäisenä puhelinoperaattorin puoleen kuuluvuusongelmissa. Virasto on myös julkaissut verkkosivuillaan ohjeita ongelmatilanteiden varalle.