Pahanlaatuisten aivokasvainten määrä kasvaa koko ajan ja niitä esiintyy yhä nuoremmilla. Tunnettu singaporelainen neurokirurgi Keith Goh uskoo, että lasten aivokasvaimilla on yhteys kännykän käyttöön.

- Kasvainten kehittyminen kestää muutaman vuoden, mutta näyttää olevan paljon todisteita siitä, että kännyköiden lähettämä säteily vaikuttaa aivokasvainten kehittymiseen, Goh kertoo TODAYonline-verkkosivustolla.

-Uskon, että tällä hetkellä näemme vain jäävuoren huipun, Goh kertoo.

Vielä 1990-luvulla aivokasvaimia esiintyi lähinnä yli 50-vuotiailla. Viime vuosina Goh kertoo hoitaneensa enemmän 20-45 –vuotiaita potilaita. Hänen uusimmissa potilaissaan on jopa 2- ja 4-vuotiaita lapsia.

Gohin mukaan kasvainhavaintojen lisääntymistä ei voi selittää tekniikan kehittymisellä. Jos näin olisi, löytyisi enemmän pieniä kasvaimia, joita vanhat laitteet eivät pystyneet havaitsemaan, mutta nyt löydetyt kasvaimet ovat suuria.

Goh ei ole ainoa asiantuntija, joka pelkää kännyköiden säteilyn vaikutuksia lapsille. Viime kuussa Pittsburghin syöpäinstituutin johtaja kehotti työntekijöitään pitämään matkapuhelimia aina poissa pään lähettyviltä ja antamaan niitä lasten käyttöön vain hätätapauksissa.

Asiantuntijoiden käsitykset matkapuhelinten terveysvaikutuksista ovat kuitenkin ristiriitaisia.

Suomen säteilyturvakeskuksen (STUK) vuonna 2004 antaman tuoreimman yhteispohjoismaisen linjauksen mukaan matkapuhelinjärjestelmien, tukiasemien tai puhelinlaitteiden epäsuotuisista terveysvaikutuksista ei ole vielä riittävästi tieteellistä näyttöä, kun säteily pysyy annettujen säteilysäädösten alapuolella.

Nykyään 80-90 prosenttia pohjoismaalaisista käyttää matkapuhelimia. Koska matkapuhelinten käyttö on näin laajaa, hyvinkin pienellä riskillä voisi olla seurauksia kansanterveydelle. Tästä syystä STUK suositteleekin, että hands-free –laitteen käyttö on järkevää, sillä se vähentää merkittävästi pään alueen altistumista säteilylle.