Yle tekee tänään lopullisen päätöksen Tuntematon sotilas -elokuvan itsenäisyyspäivän esitysajasta. Asiasta nousi kohu tiistaina, kun Uusi Suomi kertoi Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen (Meku) pitävän laittomana alle 12-vuotiailta kielletyn elokuvan esittämistä ennen kello 17:ää.

PÄIVITYS: Yle on päättänyt keskiviikkona, että Tuntematon sotilas näytetään itsenäisyyspäivänä vasta kello 17 ja TV1:n sijaan Teema-kanavalta. Lue lisää täältä.

Yle on perinteisesti näyttänyt elokuvan päiväsaikaan, ja perinteen katkeamisen mahdollisuus on suututtanut kansalaiset. Uuden Suomen asiaa koskevaan kyselyyn on tullut vajaan vuorokauden aikana 12 000 vastausta. 93 prosenttia vastaajista puoltaa Tuntemattoman sotilaan näyttämistä kello 14.

–Tuntematon Sotilas on kirkkain esimerkki siitä, minkä takia sodassa ja väkivallassa ei ole mitään hienoa. Uutuuselokuvien trendikkyys on välillä tehnyt tappaamisesta ”hienoa”, ja siksi ikärajoitteet voivat olla aiheellisia elokuvissa. Aikarajoitukset eivät kuitenkaan tule olemaan se vedenajaka, joka meidän lapsillemme opettaa oikean ja väärän eron, kirjoittaa kokoomuslainen jatko-opiskelija Toni Onatsu Uuden Suomen blogissaan.

–Edvin Laineen Tuntematon Sotilas on suomalainen kansallisteos. Sen näyttäminen on perinne, jota tuhannet ja tuhannet suomalaiset odottavat innolla.

Samaa mieltä on mediatutkija Veijo Hietala, jonka mukaan Edvin Laineen Tuntematon sotilas on osa itsenäisyyspäivän rituaaleja.

– Presidentin vastaanottohan on ohjelmana äärimmäisen tylsä ja Tuntemattoman sotilaankin monet ovat nähneet kymmeniäkin kertoja, mutta se on vähän sama kuin joulupukki jouluna. Se kuuluu asiaan, Hietala sanoi eilen Uuden Suomen haastattelussa.

Vantaalainen blogaaja Teemu Hiilinen (vas.) puolestaan kirjoittaa blogissaan, että perinne voi hyvin siirtyä muutaman tunnin eteenpäin.

–Mikseivät elokuvan perään öyhöttäjät laita DVD:tä pyörimään tasan kello 14, jos kellonajalla on heille niin suuri merkitys. Samalla voin vain kysyä, miksi elokuva pitää näyttää joka vuosi uudelleen ja uudelleen, Hiilinen ihmettelee blogissaan.

Kuvaohjelmalain mukaan lapsilta kielletty elokuva pitäisi lähettää aikaan, jolloin lapset eivät tavallisesti katso tv:tä. Tv-yhtiöt ovat sopineet keskenään, että ennen kello 17 ei voida esittää alle 12-vuotiailta kiellettyjä ohjelmia.

Yle ilmoitti tiistaina, että se todennäköisesti näyttää elokuvan kello 14 Mekun kannasta huolimatta. Lopullisen päätöksen yhtiö tekee tänään keskiviikkona.