Kansainvälinen rikostutkijaryhmä katsoo todistaneensa, että Ukrainassa alas ammuttu MH17-kone tuhottiin Venäjän armeijan ohjusjärjestelmällä, joka tuotiin Ukrainalle Venäjältä Kurskin ilmatorjuntayksiköstä.

Jo aiemmin tutkijaryhmä on päätellyt, että käytetty BUK-ohjusjärjestelmä tuli Venäjältä ja myös palautettiin myöhemmin Venäjälle. Nyt tutkijaryhmä katsoo ensimmäisen kerran todistaneensa, että nimenomaan Venäjän armeija oli mukana toiminnassa, brittilehti Guardian raportoi.

Torstain lehdistötilaisuudessa tutkijaryhmä esitteli valokuva- ja videotodisteita, jotka ryhmän mukaan jäljittävät täsmällisesti Kurskin prikaatin BUK-järjestelmän, jota iskussa käytettiin. Ryhmän mukaan todisteet pätevät myös oikeudessa.

Tutkijaryhmän muodostavat hollantilaissyyttäjät sekä poliisiviranomaiset Australiasta, Malesiasta ja Ukrainasta. 298 ihmistä kuoli, kun Malaysia Airlinesin kone ammuttiin alas itäisen Ukrainan yllä heinäkuussa 2014.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov kommentoi asiaa odotetusti kiistäen syytökset.

– Kaikella [todistelussa käytetyllä] datalla on kaksi päälähdettä: internet ja Ukrainan tiedustelupalvelu. Tämän takia datan puutteet ja johtopäätökset sen nojalta aiheuttavat epäilyksiä, Konashenkov sanoo valtiollisen Sputniknews-sivuston mukaan.

Hänen mukaansa Venäjän armeijan ohjuslaukaisijat eivät ole koskaan ylittäneet rajaa Ukrainan puolelle. Myös venäläinen asevalmistaja Almaz-Antey, BUK-järjestelmän kehittäjä, kiisti syytökset.

Lue lisää: Ukraina: Tutkijaryhmä tyrmäsi kaikki MH17-vaihtoehdot – tähän loppuvat Venäjän selitykset