Kansalaisaloite äitiyslaista on mennyt läpi eduskunnassa äänin 122–42. Kristillisdemokraatit esittivät lain hylkäämistä.

Poissa oli 34 kansanedustajaa ja tyhjiä ääniä oli 1. Asia on nyt eduskunnassa loppuun käsitelty.

Esityksen mukaan naispari voi tunnustaa lapsen pitkälti vastaavalla tavalla kuin isyys nykyään tunnustetaan jo ennen lapsen syntymää. Näin lapsi saa kaksi äitiä, eikä naisparin tarvitse enää tehdä perheen sisäistä adoptiota. Äitiyslaki ei vaikuta isyyden määräytymiseen eikä mahdollista sitä, että lapsella voisi olla useampi kuin kaksi oikeudellista vanhempaa. Vahvistusta toiselle äidille ei voida antaa, jos isyys on jo vahvistettu tai se voidaan myöhemmin todeta tai vahvistaa.

Lakivaliokunta puolsi aiemmin kansalaisaloitteen hyväksymistä, mutta Antero Laukkanen (kd.) jätti valiokunnan mietintöön vastalauseen.

Kansalaisaloite oli sikälikin poikkeuksellinen, että sen pohjana on oikeusministeriön valmistelema lakiluonnos vuodelta 2014.

Aiheesta käytiin värikäs keskustelu eduskunnassa viime viikolla. Varsin kiivaita vastustuspuheenvuoroja kuultiin etenkin perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien riveistä. Asia jakoi myös keskustaa. Lue lisää: Lapselle 2 äitiä? Laille tyrmäyksiä eduskuntasalissa – Päivi Räsänen: ”Merkillistä ja elämälle vierasta”