Eduskunnan tiistaina hyväksymän aktiivimallin kumoamiseksi on jätetty kansalaisaloite. Joulupäivän aamuun mennessä keskiviikkona jätetyn aloitteen on allekirjoittanut 4 788 ihmistä.

Aloitteen perusteluissa huomautetaan, että työttömyysturvaa leikataan aktiivimallissa aina kun työnhakijan ponnistukset oman työllisyytensä edistämiseksi eivät ole tuottaneet tuloksia.

–Työnhakija ei kuitenkaan päätä rekrytointiprosessin tuloksista, vaan työnantaja niistä päättää, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että työnantajan rekrytointivalinta ei ole osunut häneen. Työnhakija ei myöskään päätä siitä, onko omalla kotiseudullaan hänen urasuunnitelmiaan tukevia työllisyyspalveluita edes tarjolla, saatikka siitä, tuleeko hän valituksi hänen hakemiinsa palveluihin, vaan TE-toimisto päättää molemmista, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että hän ei ole saanut TE-toimistoltaan hänen tarvitsemiaan palveluita. Samoin muissakin työllisyysasioissa; päätös tuloksista ei juurikaan ole työnhakijan käsissä, perusteluissa sanotaan.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Aktiivimalli meni eduskunnassa tiistaina läpi äänin 103–90 ja astuu voimaan jo tammikuussa. Aktiivimalli tarkoittaa, että jos työtön ei ole osallistunut riittävästi työllistäviin toimenpiteisiin tai tehnyt työtä, hän menettää työttömyysetuudestaan 4,65 prosenttia.

Oppositio on ryöpyttänyt hallituksen valmistelemaa aktiivimallia kovin sanoin ja moni on kutsunut sitä kyykytysmalliksi. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi perua työttömien etuuksia leikkaavan mallin, jos pääsee hallitukseen.

Lue lisää:

Ministeri uusista työllisyysluvuista: ”Väitän aika lailla pokkana – helpot keinot jo käytetty”

”Monelle ainoa keino välttää rangaistus on palkaton työ” – Touko Aallolta ehdotus työttömän ”kyykytysmallin” tilalle

Antti Rinne lupaa: SDP peruisi työttömien aktiivimallin