Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) vaatii jatkamaan kansalaisaloitteiden voimassaoloa yli vaalikausien. Keskeneräiset lakiasiat raukeavat kaikki EU-asioita ja kansainvälisiä sopimuksia lukuun ottamatta aina vaalikauden päättyessä – niin myös kansalaisaloitteet.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan on syntymässä käsittelysuma, joka uhkaa valiokuntaan lähetettyjen kansalaisaloitteiden käsittelyaikataulua. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn, kun se kerää 50 000 allekirjoitusta, joten kymmenien tuhansien suomalaisten allekirjoitukset ovat vaarassa mennä hukkaan.

Lue lisää: Outo tilanne eduskunnassa: Kansalaisaloitteet vaarassa mitätöityä – kymmenien tuhansien suomalaisten allekirjoitukset hukkaan

Heinonen sanoo pitäneensä ongelmaa esillä jo jonkin aikaa ja uudistaa nyt esityksensä lainsäädännön päivittämiseksi. Hän haluaa muuttaa lakia niin, että kansalaisaloitteet eivät raukeaisi enää jatkossa vaalikauden vaihtuessa.

–Useamman kerran olen tämän ongelman nostanut esille eduskunnan keskusteluissa. Ehkä sitä on pidetty kaukaisena ja turhana, mutta nyt arki taitaa tuoda totuuden kaikkien meidän kansanedustajien syliin, Heinonen sanoo tiedotteessa.

Nykyinen raukeamissäännös on tehnyt Heinosen mukaan loppukaudesta kansalaisaloitteiden näkökulmasta tyhjäkäynnin aikaa, kun hyviä asioita ei ole enää kannattanut laittaa aikataulun takia edes liikkeelle.

–Toivottavasti eduskunnassa tehdään nyt pikaisesti esitys siitä, että kansalaisaloitteet pysyvät voimassa myös yli eduskuntavaalien. Samalla on mahdollisuus tarkastella myös muita muutostarpeita, jos sellaisia on.

Eduskunta on saanut käsiteltäväkseen tällä vaalikaudella runsaasti kansalaisaloitteita, joista osa kuitenkin odottaa edelleen valiokunta- ja muuta eduskuntakäsittelyä.

–Kansalaisaloitteet ovat osoittaneet toimivuutensa. Niillä on jo muutettu maatamme ja nostettu lisäksi monta tärkeää asiaa eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloitteista on tullut tärkeä osa demokratiaa ja myös keino herätellä meitä poliitikkoja ja puolueitakin tärkeiden ja joskus vaikeidenkin asioiden ääreen.